Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci skúmajú mokraďové biotopy pomocou diaľkového prieskumu Zeme

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cieľom výskumu je podľa Šibíka základný výskum biotopov a biodiverzity smerujúci k pochopeniu a identifikácii jej centier (tzv. hotspots), evolučných súvislostí a ekosystémových služieb, monitoringu.

Bratislava 2. januára (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmajú mokraďové biotopy pomocou diaľkového prieskumu Zeme. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková v súvislosti s piatkovým Medzinárodným dňom mokradí. Výskum mokradí realizujú aj vďaka programu NaturaSat.

"Ide o spoluprácu Slovenskej technickej univerzity a Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Pod záštitou projektu NaturaSat Wetlands sa zameriavame na výskum mokraďových biotopov pomocou diaľkového prieskumu Zeme," uviedol Jozef Šibík z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.

Cieľom výskumu je podľa jeho slov základný výskum biotopov a biodiverzity smerujúci k pochopeniu a identifikácii jej centier (tzv. hotspots), evolučných súvislostí a ekosystémových služieb, monitoringu. Zároveň aj k vytvoreniu systému včasného varovania v prípade zmeny a negatívnych vplyvov na spoločnosť a životné prostredie.

S využitím hlbokého učenia, vyvíjaných algoritmov a expertných znalostí vedia odborníci testovať možnosť detekcie cieľových objektov alebo javov ako periodická vodná plocha, vegetácia či biodiverzita, avizovala hovorkyňa.

"Jedným z najdôležitejších výsledkov pri výskume mokradí je vyvinutie metód na presné zameranie hraníc jednotlivých častí mokrade od otvorenej vodnej hladiny cez periodicky podmáčané časti až po mozaiku vegetácie mokraďových biotopov. Program NaturaSat umožňuje tiež kontinuálny monitoring identifikovaných biotopov," dodal Šibík.

Tináková doplnila, že nie je v silách výskumných pracovníkov a pracovníkov ochrany prírody získavať kontinuálne prehľad o všetkých mokradiach na Slovensku. Každá jedna z nich je však podľa jej slov kľúčová pri zadržiavaní vody v krajine a zmierňovaní negatívnych dosahov sucha na biotopy aj poľnohospodársku pôdu. "Program NaturaSat je schopný automaticky detegovať výskyt mokradí aj na miestach, kde o nich doteraz neboli informácie, čo si pracovníci SAV viackrát overili priamo v teréne," uzavrela.