Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z obdobia rokov 1933-1945

Na archívnej snímke z 1. septembra ríší vodca a ríšsky kancelár Adolf Hitler oblečený vo vojenskej uniforme zdôvodňuje útok na Poľsko vo svojom prejave v parlamente v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Cieľom projektu je sprístupniť všetky relevantné texty a zvukové prepisy vo vedecky spoľahlivej forme, píše DPA.

Berlín 3. februára (TASR) - Prejavy niekdajšieho nacistického vodcu Adolfa Hitlera z rokov 1933 až 1945 sú systematicky vedecky analyzované, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Tento projekt podľa odhadov potrvá sedem rokov a je zameraný na vôbec prvú identifikáciu a analýzu všetkých prejavov Hitlera a ich sprístupnenie akademickému svetu a širokej verejnosti prostredníctvom kritickej edície, spresnili výskumníci v piatok v meste Mannheim v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.

Spoločný projekt je realizovaný Nadáciou Archívu nemeckého vysielania (DRA), Goetheho univerzitou vo Frankfurte nad Mohanom, Inštitútom pre súčasné dejiny Mníchov-Berlín (IfZ), Leibnizovým inštitútom pre nemecký jazyk (IDS) v Mannheime a Philippsovou univerzitou v Marburgu.

Cieľom projektu je sprístupniť všetky relevantné texty a zvukové prepisy vo vedecky spoľahlivej forme, píše DPA.

"Fakty a súvislosti sú v anotáciách vysvetlené podľa aktuálneho stavu výskumu a krátke biografie predstavujú ľudí, ktorí sa tam spomínajú," spresnili vedci.

Vysvetlivky budú zverejnené v tlačenej i digitálnej forme, dodali. Zvukové nahrávky, ktoré sa zachovali, sa budú dať vyhľadať a analyzovať.

Projekt je financovaný Nemeckou výskumnou nadáciou (DFG), interdisciplinárnou organizáciou na podporu vedy a výskumu v Nemecku.