Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia UNESCO a veda

Slováci môžu rozhodnúť, čo by mala financovať EK vo výskume a vývoji

Foto: TASR/AP

Vyplnením online dotazníka môžu Slováci odporučiť Európskej komisii, čo by mala financovať.


Bratislava 3. septembra (TASR) – Verejnosť na Slovensku dostáva možnosť priamo zhodnotiť rozpočet Európskej komisie (EK), ktorý prerozdeľuje 80 miliárd eur na výskum a vývoj. Vyplnením online dotazníka môžu Slováci odporučiť Európskej komisii, čo by mala financovať. TASR o tom informovala Zuzana Vitková zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

Cieľom tohto dotazníka je zhodnotiť výskumné scenáre, ktoré boli identifikované v rámci medzinárodného projektu s názvom CIMULACT. Zapojená je do neho aj SAV. Koncom minulého roka sa konalo po celej Európe 30 seminárov, na ktorých viac ako 1000 európskych občanov, vrátane 35 Slovákov, navrhlo spoločenské potreby, ktorým by sa mal venovať európsky výskum.

"Tento projekt je jedinečný v tom, že v tomto bode neskončil, ale ďalej rozpracoval tieto spoločenské potreby a v rámci nich identifikoval niekoľko výskumných scenárov – a to opäť s pomocou širokej verejnosti," priblížil manažér projektu CIMULACT Tomáš Michalek.

Občania tak podľa jeho slov mali možnosť nielen vypracovať podnety pre výskum, ale s pomocou odborníkov ich postupne pretaviť do plnohodnotných a rešpektovaných návrhov výskumného programu. Online dotazník je teraz jedným z posledných krokov, keď bude môcť laická verejnosť zhodnotiť proces, ktorý sama naštartovala.

Vyplniť dotazník môže verejnosť prostredníctvom webovej stránky -http://consultation.cimulact.eu/Default.aspx?country=SK.