Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

V Dánsku objavili liek znižujúci množstvo večných chemikálií v tele

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Klinická štúdia potvrdila pri podaní cholestyramínu 20-násobný pokles nebezpečných chemikálií, povedal pre AFP doktor Morten Lindhardt z nemocnice v dánskom meste Holbaek.

Kodaň 1. marca (TASR) – Liek na zníženie vysokej hladiny cholesterolu dokáže znížiť aj množstvo tzv. večných chemikálií v krvi spájaných so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Klinická štúdia potvrdila pri podaní cholestyramínu 20-násobný pokles nebezpečných chemikálií, povedal pre AFP doktor Morten Lindhardt z nemocnice v dánskom meste Holbaek. Na overenie jeho vplyvu na chronické zdravotné problémy je však potrebný ďalší výskum, dodal.

"Liečba spôsobila pokles (chemikálií) v plazme o 63 percent. Nemyslím si však, že by sa toto liečivo malo užívať trvalo, pretože má vedľajšie účinky," vyhlásil Lindhardt.

Liek by mohol pomôcť ľuďom vystaveným vysokým dávkam tzv. večných chemikálií (perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty – PFAS) a obmedziť riziko otravy. Medzi PFAS patrí asi 4000 chemikálií, ktoré ovplyvňujú odpoveď imunitného systému na očkovanie či hladinu cholesterolu v krvi. Sú tiež spájané s rôznymi druhmi rakoviny či obezitou. Označenie "večné chemikálie" získali, pretože sa z tela nevylučujú, ale sa v ňom hromadia.

Do klinickej štúdie sa zapojilo 45 obyvateľov mesta Korsor v strednom Dánsku, ktorí boli v minulosti vystavení vysokej dávke perfluoroktansulfonanu (PFOS), ktorý bol súčasťou hasičskej peny používanej na miestnom cvičisku. Merania odhalili úroveň PFOS výrazne nad normálom.

Hoci testovaná vzorka bola malá, Lindhardt považuje účinky novej liečby za nespochybniteľné. Masové použitie cholestyramínu však zatiaľ neodporúča.

"Riziko vedľajších účinkov je príliš vysoké. (Masová) liečba by spôsobila katastrofu," uvádza. Liečivo by sa však mohlo použiť pre ženy v plodnom veku, aby sa obmedzil prenos večných chemikálií na ich deti.

"Mohlo by to prerušiť reťazec odovzdávania týchto chemikálií ďalším generáciám," tvrdí lekár. Napriek potvrdeným účinkom pri znižovaní hladiny chemikálií PFOS v krvi je podľa neho potrebná opatrnosť. Doteraz neprebehli štúdie skúmajúce jeho vplyv napríklad na obličky alebo v prípadoch imunitnej nedostatočnosti (imunodeficiencie).