Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz

Ilustračné foto Foto: TASR/Jan Peter Kasper, Friedrich-Schiller-Universität Jena

Tento objav podľa vedcov pomáha porozumieť, ako sa počas storočí vyvíjalo stravovanie ľudí, najmä v spojitosti s konzumáciou cukru.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dublin 27. marca (TASR) - Vedci objavili v pozostatkoch ľudských zubov - stoličiek z doby bronzovej - DNA baktérií spôsobujúcich zubný kaz, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA. Tá sa odvoláva na výsledky štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Molecular Biology and Evolution.

Skúmané pozostatky ľudských zubov boli nájdené vo vápencovej jaskyni Killuragh v írskom grófstve Limerick a pravdepodobne patrili mužovi z doby bronzovej. Našli v nich množstvo DNA baktérie Streptococcus mutans, ktorá spôsobuje zubný kaz.

Tím vedcov tiež objavil ďalšie typy mikroorganizmov spojených s ochoreniami ďasien vrátane baktérie Tannerella forsythia. Vedci boli na základe analýzy schopní zrekonštruovať genóm - kompletnú sadu genetického materiálu - týchto baktérií.

Tento objav podľa vedcov pomáha porozumieť, ako sa počas storočí vyvíjalo stravovanie ľudí, najmä v spojitosti s konzumáciou cukru.

Streptococcus mutans je schopný metabolizovať cukry z potravy uviaznuté v zuboch, čím vytvára kyseliny. Nález tejto baktérie v pozostatkoch zubov z doby bronzovej vedci označili za mimoriadne vzácny objav. Kyseliny produkované týmto druhom streptokoka totiž narušujú zubnú sklovinu aj samotnú DNA, ktorá je nositeľkou genetickej informácie.

"Boli sme veľmi prekvapení, keď sme spozorovali také veľké množstvo (baktérií Streptococcus) mutans v tomto 4000-ročnom zube," uviedla genetička Lara Cassidyová z Trinity College v Dubline. Mužovi, ktorému skúmané zuby patrili, podľa nej tesne pred smrťou hrozilo veľké riziko vzniku zubného kazu.

K mimoriadne dobrému zachovaniu DNA tejto baktérie mohlo podľa štúdie pomôcť aj chladné, suché a zásadité prostredie v jaskyni, v ktorej sa zuby našli.

Vedci sú tiež presvedčení, že veľké množstvo DNA Streptococcus mutans objavené v koreni zuba môže potvrdzovať nerovnováhu či narušenie spoločenstva mikroorganizmov v ústnej dutine. Analýza DNA potvrdila, že obe baktérie sa od doby bronzovej výrazne zmenili, pričom ich vývoj zrejme veľmi ovplyvnil nárast konzumácie cukru v modernej ľudskej spoločnosti.