Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Veľká časť starovekej Palmýry sa aj napriek vyčíňaniu IS zachovala

Na snímke z 1. apríla 2016 vojaci sa pozerajú na škody v Bélovom chráme v sýrskej Palmýre. V archeologickej lokalite antického mesta Palmýra v Sýrii zlikvidovali doteraz už približne 150 mín, ktoré tam pred ústupom nastražili jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Na internet sa dostal záznam areálu antického mesta nasnímaný z výšky dronom. Vidno na ňom, že okrem citadely z 13. storočia, ktorá bola poškodená počas bojov, džihádisti zničili aj chrám boha Béla a Baalšamínov chrám, Triumfálny oblúk i viacero pohrebných veží či sochu leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lat a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu. Foto: TASR/AP

Extrémisti z IS, ktorí antickú Palmýru ovládli ešte vlani v máji, zničili Baalšamínov chrám a tiež Víťazný oblúk. Rozbité a poškodené sú aj sochy a sarkofágy.

Paríž 28. apríla (TASR) - Militanti z Islamského štátu (IS) síce zničili viaceré dôležité časti starovekej Palmýry, veľká časť tohto sýrskeho mesta si však zachovala "svoju celistvosť". Tvrdia to vo svojej stredajšej správe odborníci z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktorí boli v meste v čase od 24. do 26. apríla na prieskumnej misii.

Extrémisti z IS, ktorí antickú Palmýru ovládli ešte vlani v máji, zničili Baalšamínov chrám a tiež Víťazný oblúk. Rozbité a poškodené sú aj sochy a sarkofágy, ktoré boli príliš veľké na to, aby sa ich podarilo ukryť v bezpečí.

Napriek zničeniu viacerých ikonických stavieb si však archeologické nálezisko v Palmýre zachovalo "veľkú časť zo svojej celistvosti a pôvodnosti" píše sa v správe UNESCO, z ktorej cituje agentúra DPA.

Púštne mesto Palmýra ovládali militanti z IS od vlaňajšieho mája. Sýrske vládne sily, podporované ruskými náletmi, nad ním opäť prevzali kontrolu koncom marca.

Na základe leteckých snímok sa predpokladalo, že extrémisti poškodili Baalšamínov chrám, ako aj chrám Bélov a sedem pohrebných veží, z ktorých tri zničili úplne - vrátane veží Elahbelovej a Iamlichovej. To však zatiaľ nie je isté.

Bélov chrám i viaceré ďalšie pamiatky totiž odborníci pre odmínovacie práce, ktoré v meste ešte stále prebiehajú, môžu sledovať len z diaľky. Podrobnú správu o rozsahu škôd v Palmýre zverejní UNESCO v júli.