Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Trenčianske robotické dni popularizujú vedu a techniku medzi mladými

Popularizovať vedu a techniku medzi deťmi, mládežou a dospelými je hlavným cieľom 11. ročníka Trenčianskych robotických dní na výstavisku v Trenčíne 20. apríla 2016. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Popularizovať vedu a techniku medzi deťmi, mládežou a dospelými je hlavným cieľom v poradí 11. ročníka Trenčianskych robotických dní.

Trenčín 20. apríla (TASR) – Popularizovať vedu a techniku medzi deťmi, mládežou a dospelými je hlavným cieľom v poradí 11. ročníka Trenčianskych robotických dní (20. – 21. 4.). Na trenčianskom výstavisku Expo Center ich pripravila Stredná odborná škola Pod Sokolicami v Trenčíne v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK).

Podľa koordinátorky podujatia Mileny Kollárovej sa v Trenčíne stretávajú mladí ľudia zo základných, stredných a vysokých škôl z celého Slovenska. „Snažíme sa u tých najmladších prebudiť záujem o techniku. Sme radi, ak ich záujem pokračuje, keď nastúpia na stredné školy technického zamerania a sme úplne nadšení, keď vidíme medzi vysokoškolákmi našich bývalých laureátov,“ priblížila Kollárová.



Trenčianske robotické dni majú podľa nej aj súťažný charakter. Dnes je na programe súťaž Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) RoboRAVE a súťaž Jablotronik. Vo štvrtok (21.4.) sú na programe tradičné súťažné kategórie pohyblivých robotov (Driver A, Driver B), Free style (predstavenie funkcie robotov - nemôžu byť zostrojené zo stavebníc) a Stavebnice (roboty vytvorené z komerčných stavebníc). „Víťazi jednej kategórie RoboRAVE, ktorú organizuje AMAVET, postúpia na celosvetové kolo podobnej súťaže do Spojených štátov amerických,“ doplnila koordinátorka.

Okrem žiakov a študentov základných, stredných a vysokých škôl sa podľa Kollárovej Trenčianskych robotických dní zúčastňujú aj zástupcovia firiem a spoločností pôsobiacich v regióne, aby mladí ľudia videli praktickú perspektívu štúdia na školách technického zamerania.