Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Študenti pomocou umelej inteligencie rozlúštili zvitky z Herkulanea

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hlavnú cenu si rozdelia Youssef Nader z Nemecka, Luke Farritor z USA a Julian Schilliger zo Švajčiarska, keďže sa im podarilo prečítať vyše 2000 písmen zo zvitku.

Rím 8. februára (TASR) - Staroveké papyrusové zvitky, ktoré boli po výbuchu sopky Vezuv v roku 79 pochované pod vrstvou popola, sa po prvýkrát podarilo prečítať pomocou umelej inteligencie (AI). TASR správu prevzala vo štvrtok zo stanice Sky News.

Zbierku tzv. herkulánskych papyrusov tvorí približne 1800 zvitkov, ktoré boli spolu s tisíckami ďalších pamiatok skarbonizované počas vulkanickej explózie.

V meste Herkulaneum - neďaleko Pompejí, ktoré boli tiež zničené - bolo zo starovekej rímskej vily vyzdvihnutých viac ako 800 týchto zvitkov, ktoré sú uložené v knižnici v Neapole, pričom všetky pokusy o ich rozvinutie a prečítanie dosiaľ zlyhali.

Trom študentom sa však pomocou kódovacích strojov poháňaných AI teraz podarilo prečítať 15 stĺpcov v jednom zvitku. Tento prielom sa uskutočnil v rámci súťaže Vesuvius Challenge, ktorá ponúkla výhru jedného milióna dolárov za pomoc pri riešení tohto problému.

Hlavnú cenu si rozdelia Youssef Nader z Nemecka, Luke Farritor z USA a Julian Schilliger zo Švajčiarska, keďže sa im podarilo prečítať vyše 2000 písmen zo zvitku.

"Týchto 15 stĺpcov pochádza zo samého konca prvého zvitku, ktorý sa podarilo prečítať, a obsahuje nový text zo starovekého sveta, ktorý sme doteraz nevideli," uviedol jeden z organizátorov súťaže Nat Friedman.

Autorom textu je podľa neho pravdepodobne epikurejský filozof Filodémos, ktorý písal o "hudbe, jedle a o tom, ako si užívať radosti života".

"Virtuálne rozbalenie" zvitku funguje tak, že sa pomocou počítačovej tomografie vytvorí 3D sken textu. Zvitok sa potom rozdelí na segmenty a pomocou modelu tzv. strojového učenia, ktoré je jednou z podoblastí umelej inteligencie, sa identifikujú plochy s atramentom.