Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

SR v projekte UNESCO: Udržateľný cestovný ruch a Svetové dedičstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom projektu je posilniť socio-ekonomický rozvoj miest a regiónov cez cestovný ruch s valorizáciou značky UNESCO – využitím pamiatok a pozoruhodností s emblémom UNESCO.

Bratislava 22. februára (Teraz.sk/TASR) - Rok 2017 bol Svetovou organizáciou cestovného ruchu vyhlásený za Medzinárodný rok udržateľného turizmu. Slovensko využije túto príležitosť na začatie procesu implementácie unikátneho projektu v spolupráci s Organizáciou spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru, UNESCO.

Cieľom projektu Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch je posilniť socio-ekonomický rozvoj miest a regiónov cez cestovný ruch s valorizáciou značky UNESCO – využitím pamiatok a pozoruhodností s emblémom UNESCO.

Projekt bude otvorený medzinárodnou konferenciou o udržateľnom cestovnom ruchu, ktorá sa uskutoční v Bardejove 5. mája 2017 za účasti riaditeľky Centra svetového dedičstva UNESCO Dr. Mechtild Rossler a tímu svetových expertov na valorizáciu hodnôt UNESCO v cestovnom ruchu.

Projektom sa predpokladá posilnenie priameho benefitu lokálnych obyvateľov z cestovného ruchu v lokalitách svetového dedičstva v širšom regióne krajín Strednej a východnej Európy, osobitne krajín Vyšehradskej štvorky, sledujúc tak pozitívny príklad Škandinávskych a Pobaltských krajín. Implementáciu projektu odborne zastrešuje Centrum svetového dedičstva UNESCO, ktoré vypracovalo manuály pre efektívne riadenie lokalít s národným a svetovým dedičstvom a koordinuje ich implementáciu na požiadabie jednotlivých krajín, či regiónov.

Ako informuje Stála delegácia SR pri UNESCO v Paríži program Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch vznikol v UNESCO s cieľom jedinečného prepojenia ochrany pamiatok pre budúce generácie a ich aktuálne ekonomické využitie pre posilnenie zamestnanosti v lokalitách so značkou UNESCO. "Zároveň je zamerané na poznávanie národných a svetových hodnôt obyvateľmi vlastnej krajiny a ich sprostredkovanie zahraničným turistom," dodáva.

Cestovný ruch spojený s návštevou pamiatok zapísaných na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ako aj národného kultúrneho i prírodnéhovdedičstva, má potenciál významne prispieť k lokálnej ekonomike, sociálnemu rozvoju a vyrovnávaniu životnej úrovne v regiónoch. V neposlednej miere prispieva ku kultúrnemu a národnému povedomiu mladých ľudí a ich interakcii so svetom.

Mnohé pamiatky UNESCO sa nachádzajú práve v menej rozvinutých regiónoch Slovenska, kde valorizácia emblému UNESCO s pomocou manuálov WHC UNESCO môže značne prispieť k regionálnemu ekonomickému aj vzdelanostnému rozvoju. Predpokladom úspechu implementácie programu je úzka spoluúčasť národných aj miestnych orgánov, ako aj lokálnych účastníkov z podnikateľskej oblasti a občianskej spoločnosti.
Banská Štiavnica
Foto: TASR/Jozef Ďurník

Spolupráca Slovenska s UNESCO pritom nie je zameraná len na valorizáciu regiónov v okolí siedmich pamiatok zapísaných na Zozname svetového dedičstva UNESCO (Bardejov, Banská Štiavnica, Karpatské bukové pralesy a iné), ale aj na podporu poznania a záujmu o bohaté nehmotné kultúrne dedičstvo SR (Fujara, Terchovská muzika, gajdošská kultúra, bábkárstvo), biosférické rezervácie (Poľana, Tatry, Východné Karpaty, Slovenský Kras), geoparky (Novohrad), archívne pamiatky a dokumenty zapísané na Zozname UNESCO Pamäť sveta (Bašagičova zbierka) a iné jedinečnosti zapísané na jednom z registrov UNESCO (Kreatívne mestá, Vzdelanostné mestá, Katedry UNESCO, Aociované školy a Kluby UNESCO atď).

Program Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch funguje v rámci Centra svetového dedičstva UNESCO od roku 2012 pod vedením experta Petra Debrina, ktorý prednedávnom navštívil Slovensko za účelom získania vstupných informácií k príprave angažovanosti pri asistencii s implementáciou programu WHC na Slovensku.

Program ponúka medzinárodný rámec pre plnohodnotnú intersektoriálnu spoluprácu v oblasti ochrany pamiatok a zlepšovania ekonomického rozvoja priamo v regiónoch. Cieľom programu je prispieť k ekonomickému rozvoju komunít a zaručiť zachovanie „Výnimočnej univerzálnej hodnoty“ pamiatok vďaka príjmu z cestovného ruchu, za účasti všetkých zainteresovaných aktérov – vládnych aj mimovládnych, osobitne miestnych.

Fujara sa nachádza v svetovom Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Foto: TASR - Michal Svítok

Program vznikol ako nástroj na tvorbu stratégii a politík pre integrovaný manažment lokalít s emblémom UNESCO. Sleduje podporu domácich a zahraničných investícii do rozvoja cestovného ruchu, prepojenie cestovného ruchu na lokálnych dodávateľov tovarov a služieb, investície do vzdelania o národných a svetových pamiatkach a budovanie kapacít v turistickom sektore.

Záujem o bližšie informácie a aktívnu spoluúčasť na prípravách implementácie projektu je možné zasielať na mailovú adresu Stálej delegácie SR pri UNESCO v Paríži: dl.slovak-republic@unesco-delegations.org