Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SR podpredsedá konferencii o ochrane rozmanitosti kultúrnych prejavov

Riaditeľka odboru európskych záležitostí Ministerstva kultúry SR Jana Kňažková. Foto: TASR/Andrej Galica

Dohovor o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov bol ratifikovaný 20. októbra 2005 na 33. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO.

Bratislava/Paríž 15. júna (TASR) - Za podpredsedníčku šiestej konferencie zmluvných strán Dohovoru o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov za región strednej a východnej Európy bola zvolená zástupkyňa SR a členka Medzivládneho výboru pre ochranu a podporu rozmanitosti kultúrnych prejavov, riaditeľka odboru európskych záležitostí Ministerstva kultúry SR, Jana Kňažková. TASR o tom informovala Stála delegácia SR pri UNESCO v Paríži.

"Medzi kľúčové témy konferencie v Paríži patrí hľadanie spôsobov aplikovania princípov Dohovoru v digitálnom prostredí a pomoc umelcom pri využívaní potenciálu informačných technológií," uvádza Stála delegácia SR. Rokovanie, ktoré aktuálne prebieha v Paríži, sa podľa nej dotýka aj pozície lokálnej kultúry vo svete internetových poskytovateľov médií a kapacity rozvojových krajín zapojiť sa do aktuálneho digitalizačného procesu.

"Zástupcovia 145 krajín, ktoré Dohovor podpísali, diskutujú taktiež o zabezpečení tzv. spravodlivej mzdy pre umelcov a rešpektovaní ľudských práv v digitálnom prostredí, predovšetkým slobody prejavu, umeleckej slobody a rodovej rovnosti," informuje Stála delegácia SR. Dohovor disponuje aj Medzinárodným fondom pre kultúrnu diverzitu, z ktorého sa financujú aktivity a podpora kultúrneho priemyslu v rozvojových krajinách.

Dohovor o ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov bol ratifikovaný 20. októbra 2005 na 33. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO. Jeho štyrmi hlavnými piliermi sú podpora udržateľného systému kultúrnej legislatívy, vyrovnané prúdenie kultúry a zvýšenie mobility umelcov, integrácia kultúry do rámcov udržateľného rozvoja a propagácia ľudských práv a slobôd.

Krajiny Dohovoru zasadajú každé dva roky a na aktuálnom zasadnutí zvolia 12 nových členov Výboru pre kultúrnu diverzitu, ktorý sa stretáva každoročne.