Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovenskí vedci spolupracujú s tureckými odborníkmi už sedem rokov

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí a tureckí akademici spolupracujú od roku 2010. Spoluprácu inicioval generálny konzul SR v Istanbule Jozef Šesták.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Biochémia, neurobiológia, farmakológia či fyzika - aj na týchto oblastiach spoločne pracujú vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) s odborníkmi z Vedeckej a technologickej výskumnej rady Turecka. Hovorkyňa SAV Monika Hucáková TASR informovala, že vďaka tejto spolupráci sa 28 spoločných projektov stalo súčasťou schém COST, Horizont 2020 či UNESCO a našiel sa tak spôsob ich financovania.

Predseda SAV Pavol Šajgalík v nedeľu (12.11.) s tureckými partnermi podpísal Memorandum o spolupráci na ďalší rok, ktorý prinesie výzvy na dva nové projekty. "Pre SAV je táto spolupráca nesmierne užitočná. Od jej začiatku sme sa mohli od našich partnerov veľa naučiť, ale aj my sme prispeli naším potenciálom k tomu, aby nás turecký partner vnímal ako solídneho hráča na poli európskeho výskumného priestoru," povedal Šajgalík. Ako doplnil, v týchto dňoch je otvorená výzva na podávanie výskumných projektov na roky 2018–2021.

Slovenskí a tureckí akademici spolupracujú od roku 2010. Spoluprácu inicioval generálny konzul SR v Istanbule Jozef Šesták. Každoročne ju potvrdzujú obidve strany podpisom Memoranda o spolupráci, ktoré je základom pre pokračovanie výskumu v jednotlivých projektoch.