Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Slovenskí gajdoši sa predstavili na Európskom fóre v Bruseli

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na trojdňovom podujatí sa za Slovensko predstavili gajdoši Milan Rusko, Lukáš Lacko a Alžbeta Čadecká.

Dolný Kubín 5. apríla (TASR) - Traja slovenskí gajdoši sa počas uplynulého víkendu predstavili na stretnutí gajdošov v rámci medzinárodného projektu Európske gajdošské vzdelávacie fórum v Bruseli. Cieľom projektu je pripraviť ucelenú koncepciu výučby hry na gajdy v rámci Európy a spoločnú databázu gajdošov, výrobcov, podujatí a organizácií. TASR o tom dnes informoval Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského Kultúrneho strediska (OKS), ktoré je slovenským partnerom projektu.

Na trojdňovom podujatí sa za Slovensko predstavili gajdoši Milan Rusko, Lukáš Lacko a Alžbeta Čadecká. "Zapojenie Slovenska do významného európskeho projektu je ďalšou z aktivít podporovateľov slovenskej gajdošskej tradície, ktorá bola v decembri uplynulého roka zapísaná na zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO," uviedol. Súčasťou fóra bol napríklad koncert slovenských, poľských, chorvátskych a belgických gajdošov.

OKS podľa slov Žabenského dlhodobo formou tvorivých dielní, škôl hry na gajdy i medzinárodným festivalom Gajdovačka podporuje regionálnu gajdošskú tradíciu ako jeden z podstatných tradičných kultúrnych atribútov.