Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Ovládate slovenčinu? Hodnotiace častice vyčleňujeme čiarkou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ak častice používame v písomnom prejave, vyčleňujeme ich čiarkou. Ak sa nachádzajú na začiatku vety, čiarku píšeme za nimi, ak uprostred, čiarku píšeme pred aj za danou časticou.

Bratislava 5. februára (TASR) - Hodnotiace častice sú subjektívnym prejavom autora, vyjadrujú postoj. V texte ich vyčleňujeme čiarkou. Medzi najpoužívanejšie patria: samozrejme, pochopiteľne, našťastie, bohužiaľ, prirodzene, žiaľ, chvalabohu.

Častice vyjadrujúce subjektivitu nemajú v spravodajstve miesto, iba ak v citácii. Zastúpenie môžu mať v publicistike, komentároch, glosách alebo iných subjektívnych novinárskych žánroch.

Ak ich používame v písomnom prejave, vyčleňujeme ich čiarkou. Ak sa nachádzajú na začiatku vety, čiarku píšeme za nimi, ak uprostred, čiarku píšeme pred aj za danou časticou. Platí to aj vtedy, ak za časticou nasleduje spojka a.

Niekoľko príkladov: Samozrejme, s mojou pomocou môžete počítať. Už sme všetci zdraví, našťastie. Budúci týždeň to, bohužiaľ, nebude možné zrealizovať. Prirodzene, urobíme, čo bude v našich silách. Zajtra sa, žiaľ, nebudeme môcť stretnúť. Môj syn sa už, chvalabohu, uzdravil.