Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci zo SAV opäť protestovali, rozpočet stále vnímajú ako likvidačný

Zhromaždenie pod mottom "Veda chce žiť!" zorganizovala nezávislá iniciatíva na Námestí slobody v Bratislave, ktoré sa uskutočnilo v stredu 29. októbra 2014. Cieľom zhromaždenia je prezentovať úlohu vedy a jej význam pre spoločnosť. Na snímke pohľad na účastníkov protestného zhromaždenia. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minulý týždeň po prvých protestoch vedcov ohlásilo, že SAV dostane osem miliónov eur pre akademický výskum

Bratislava 29. októbra (TASR) – Transparenty s heslami - investujme do vedy a techniky, budúcnosť nám poďakuje či veda chce žiť, nie prežívať. Aj týmto spôsobom dnes vyjadrili na Námestí slobody v Bratislave a rovnako aj v Košiciach svoj nesúhlas slovenskí vedci s nedostatočnou podporou vedy na Slovensku. Podľa nich ani ministerstvom školstva SR navrhovaný presun ôsmich miliónov eur na projekty Slovenskej akadémie vied (SAV) nerieši navrhnuté zníženie rozpočtu SAV v budúcom roku o 16,9 percenta.

Podľa nich takýto krok rezortu školstva nevyriešil to, o čo ho vedci žiadali. „Nemôžeme podporovať vedu tým spôsobom, že keď máme viacero zdrojov určených na podporu vedy, tak my osem miliónov do jedného pridáme a zároveň z druhého vezmeme. Odkiaľ boli tieto milióny zobrané, je národná grantová Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV),“ povedal pre TASR Matej Stano z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Myslí si, že týmto spôsobom sa SAV dostala aj nepriamo do konfliktu s univerzitami, pretože o tieto peniaze v APVV môžu súťažiť vedci zo SAV aj vedci z vysokých škôl. "Nevieme ani, akým spôsobom sa budú dať reálne tieto peniaze využiť na mzdy, pretože v súčasnosti sa to nedá. Musí byť vytvorený nový mechanizmus, ktorý je úplne nesystémový. Stále však platí, že rozpočet pre SAV sa nenavýšil a stále sme v mínuse dva milióny eur," spresnil Stano.

Spoločne preto s ostatnými vedcami žiada navýšenie rozpočtu SAV v roku 2015 minimálne na úroveň 66,5 milióna eur, pretože doterajšie predložené návrhy sú podľa ich slov na úrovni rozpočtu z roku 2005. Rovnako požadujú navýšenie rozpočtu APVV, a to minimálne na úroveň priemerného rozpočtu agentúry v rokoch 2008-2010, čo je 33,5 milióna eur. Zabezpečiť sa tak má plné financovanie prebiehajúcich projektov a garantované každoročné vyhlásenie všeobecnej výzvy na predkladanie výskumných projektov. Vedci zároveň vyhlasujú, že SAV nie je súčasťou verejnej správy a plánované prepúšťanie vedeckých pracovníkov nepovažujú za zefektívnenie verejnej správy.

"My pokladáme svoju prácu za poslanie. Dnes ju robíme za dvojnásobok minimálnej mzdy. Ľudia, ktorí majú dva doktoráty a môžu odísť do zahraničia, pracujú tu, majú špičkové výsledky, ale ich ohodnotenie tu nie je adekvátne," uviedla pre TASR riaditeľka Ústavu etnológie SAV Tatiana Podolinská. Podľa nej osem miliónov eur súčasný problém vedy nevyrieši, lebo to nie je celková požadovaná finančná čiastka. Tvrdí, že vedci takto vo všeobecnosti stratili na prevádzke a zároveň sa nemôžu ani uchádzať o ďalšie financie v podobe súťažných zdrojov. "Ako mám plánovať výskum a personálnu politiku, keď stále nevieme, aký bude rozpočet. My neustále pracujeme v nestabilných ekonomických podmienkach a nemáme zabezpečený základný chod a prevádzku, hoci vo výskume nezaostávame za vyspelými krajinami," skonštatovala riaditeľka. Zároveň dodala, že nechápe, prečo sa najefektívnejšej slovenskej vedeckej inštitúcii berú peniaze, ktoré ju likvidujú.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR minulý týždeň po prvých protestoch vedcov ohlásilo, že SAV dostane osem miliónov eur pre akademický výskum, prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA. Majú sa tak podporiť viaceré vedecké projekty a tieto finančné prostriedky by SAV mali slúžiť v roku 2015.