Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia UNESCO a veda

SAV je partnerom projektu EÚ o využívaní umelej inteligencie

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Platforma AI4EOSC ponúka intuitívne rozhranie a širokú paletu nástrojov určených na podporu využitia umelej inteligencie vo vede a priemysle.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Ústav informatiky Slovenskej akadémie vied (SAV) je kľúčovým partnerom európskeho výskumného projektu AI4EOSC zameraného na nové prístupy a technológie pre umelú inteligenciu. Hlavným cieľom projektu je zlepšenie technológií založených na umelej inteligencii, strojovom učení a hlbokom učení s dôrazom na nové trendy v týchto oblastiach. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Zameriavame sa na výskum a vývoj inovatívnych prístupov pre strojové a hlboké učenie a ich aplikáciu na analýzu veľkých dát z rôznych vedeckých disciplín. Tento projekt nám nielenže umožňuje ukázať svoje inovatívne prístupy v oblasti umelej inteligencie, ale tiež poskytuje platformu pre spoluprácu a výmenu znalostí s významnými európskymi vedeckými inštitúciami," uviedli pracovníci ústavu informatiky SAV.

Platforma AI4EOSC ponúka intuitívne rozhranie a širokú paletu nástrojov určených na podporu využitia umelej inteligencie vo vede a priemysle. Svojim používateľom umožňuje prístup k distribuovaným cloudovým zdrojom a GPU uzlom, podporu federovaného učenia a nástroje MLOps pre monitorovanie modelov strojového učenia.

V súvislosti s predstavením prvej verzie platformy AI4EOSC boli zorganizované tri webináre. Následne bola podľa vedcov zverejnená prvá výzva pre pilotné projekty, ktoré majú záujem o využívanie platformy AI4EOSC.

"Cieľom je podporiť výskumníkov, firmy a inovátorov pri rozvoji technológií umelej inteligencie, strojového učenia a hlbokého učenia v rámci Európskeho cloudu pre otvorenú vedu. Vybrané pilotné projekty získajú prístup k vysokovýkonným cloudovým zdrojom určeným pre najnáročnejšie úlohy strojového a hlbokého učenia, ako aj k prelomovým technológiám vyvinutým v rámci projektu AI4EOSC. Výzva je otvorená pre organizácie a firmy z EÚ," dodali vedci zo SAV.