Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Nadšenci robotiky sa stretli v Bratislave. Kategóriu dronov inovovali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súťaži predstavujú verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Tohtoročný sedemnásty ročník súťaže robotov Istrobot sa koná dnes na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v Mlynskej doline. TASR o tom informoval Daniel Furka z Istrobot team.

Na podujatí sa stretli fanúšikovia robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. V súťaži predstavujú verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

"V tomto roku sme inovovali pravidlá pre kategóriu lietajúcich robotov – dronov. Pribudli nové, ľahšie detekovateľné prekážky a zaviedli sme bodovací systém, ktorý oveľa viac než doteraz zvýhodní stroje, ktoré sa pokúsia lietať samy, bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami, pričom sa body znásobia, ak dokáže dron preniesť aj užitočný náklad," približuje súťažnú kategóriu Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem tejto novinky na Istrobote znova súťažia roboty v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a vo Voľnej jazde, kde fantázia autorov nepozná hraníc. Vlani najväčší záujem odbornej poroty vzbudili roboty schopné vytvárať si mapu prostredia alebo riadené neurónovou sieťou.

Dopoludnia si účastníci mohli pozrieť kvalifikačné jazdy, momentálne prebieha až do 16.30 h finále tých najlepších.