Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Raketa Sojuz úspešne odštartovala z nového kozmodrómu Vostočnyj

Na snímke ruská raketa Sojuz po štarte. Foto: TASR/AP

Nový kozmodróm Vostočnyj má zaistiť Rusku, aby nebolo úplne odkázané na využívanie Bajkonuru, ležiaceho na území susedného Kazachstanu.

Moskva 28. apríla (TASR) - Bezposádková raketa Sojuz dnes o 4.01 h SELČ úspešne odštartovala z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj ležiaceho v Amurskej oblasti pri čínskych hraniciach. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos a tiež ruské médiá.

Štart rakety Sojuz-2.1a. nesúcej na obežnú dráhu Zeme tri družice - Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218 - sa mal pôvodne uskutočniť už o deň skôr. Pre technickú poruchu ho však museli odložiť, a to len 90 sekúnd pred plánovaným termínom vypustenia.

Odloženie štartu rakety znepokojilo aj samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pricestoval na Vostočnyj, aby túto, podľa slov ruských médií historickú, udalosť sledoval.



Po neúspešnom štarte nariadil Putin zvýšenie úrovne ruského vesmírneho programu. Zdôraznil však, že napriek istým problematickým stránkam je Rusko stále svetovým lídrom v mnohých aspektoch vesmírnych technológií, napríklad v počte štartov rakiet.

Porucha, ktorá znemožnila dnešný štart, sa podľa Putinových slov týkala rakety a nie odpaľovacieho zariadenia.

Nový kozmodróm Vostočnyj má zaistiť Rusku, aby nebolo úplne odkázané na využívanie Bajkonuru, ležiaceho na území susedného Kazachstanu. Vostočnyj má byť prvou civilnou základňou na odpaľovanie rakiet na území Ruskej federácie.

Rozvoj ruského vesmírneho programu je kľúčovou súčasťou Putinovho plánu na obnovenie vojenskej a technologickej dominancie Ruska po úpadku v postsovietskom období.



Zem má kontakt so všetkými tromi ruskými družicami vynesenými z Vostočného

Centrum riadenia letov na ruskom kozmodróme Vostočnyj dnes úspešne nadviazalo spojenie so všetkými družicami, ktoré dnes do vesmíru vyniesla nosná raketa Sojuz-2.1a. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos.

Bezposádková raketa Sojuz odštartovala dnes o 05.01 h moskovského času (04.01 h SELČ) z nového kozmodrómu Vostočnyj, ktorý sa nachádza v Amurskej oblasti pri hraniciach s Čínou. Štart sa mal pôvodne uskutočniť už v stredu, ale kvôli technickej poruche ho museli odložiť. Na vine bola nefunkčnosť jedného z káblov, ktorú prístroje zistili len 90 sekúnd pred plánovaným termínom vypustenia rakety.

Dnešný štart bol bezproblémový. Raketa vystúpila do vesmíru a dostala sa na stanovenú obežnú dráhu. Agentúra TASS informovala, že prvý stupeň rakety po oddelení spadol do Amurskej oblasti a druhý stupeň na územie Jakutska. Ďalšie fragmenty by sa mali spadnúť do vôd Tichého oceánu, dodal TASS.

Nosná raketa Sojuz-2.1a vyniesla na obežnú dráhu Zeme tri družice - výskumnú družicu MVL-300 (Michajlo Lomonosov) a dve mikrodružice: Aist-2D a SamSat-218.

Kozmodróm Vostočnyj začali stavať v roku 2011 ako náhradu za kozmodróm Bajkonur v Kazachstane, ktorý má Rusko v dlhodobom prenájme.

Vostočnyj stále nie je úplne dokončený. Jeho výstavbu sprevádzajú neustále finančné problémy, obvinenia manažérov stavby z korupcie, štrajky zamestnancov a dokonca aj ich hladovky. Ťažkosti stavbárom spôsobili i sankcie uvalené Západom na Rusko, čo stavebné firmy donútilo hľadať alternatívy západnej produkcie na ruskom trhu.