Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Pred 150 rokmi sa narodila vedkyňa Maria Curie-Sklodowska

V roku 1867 sa narodila francúzska chemička a fyzička poľského pôvodu MARIA CURIE-SKLODOWSKA, zakladateľka rádiochémie, objaviteľka prvkov polónium a rádium a dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a za chémiu (1911). Zomrela 4.7.1934. Foto: TASR/AP

Dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a chémiu (1911) je zakladateľkou rádiochémie a objaviteľkou prvkov polónium a rádium.

Varšava/Bratislava 7. novembra (TASR) – Od narodenia chemičky a fyzičky poľského pôvodu Marie Curie-Sklodowskej uplynie v utorok 7. novembra 150 rokov.

Dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a chémiu (1911) je zakladateľkou rádiochémie a objaviteľkou prvkov polónium a rádium.

Na jej počesť je chemický prvok s protónovým číslom 96 nazvaný Curium (Cm) a jej meno nesie aj asteroid, ako aj množstvo, najmä dievčenských vzdelávacích zariadení a výskumných inštitúcií vo svete.

V období rokov 1910 až 1978 sa jednotka aktivít rádioaktívneho materiálu nazývala Curie (Ci), v 80. a 90. rokoch 20. storočia niesol meno slávnej vedkyne aj štipendijný program Európskej únie (EÚ) pre doktorandov.

Dom Marie Curie-Sklodowskej vo Varšave, v ktorom tiež pracovala vedkyňa. Na snímke rádium a polónium, ktoré počas života objavila poľská vedkyňa. Z archívu Dominiky Zúborovej
Foto: Dominika Zúborová


Marie Curie-Sklodowska rodená Maria Salomea Skłodowska (píše sa aj Marya Sklodowska) sa narodila 7. novembra 1867 vo Varšave v cárskom Rusku (dnes Poľsko). Dcéra ateistu, učiteľa fyziky a matematiky na varšavskom gymnáziu a veriacej riaditeľky dievčenskej školy vyrastala v rodine so štyrmi súrodencami. Starostlivá matka, venujúca pozornosť vzdelaniu všetkých potomkov, si zavčasu všimla mimoriadnu inteligenciu dcéry, ktorá už v štyroch rokoch čítala náročné texty.

Napriek ťaživej materiálnej situácii rodiny mohla talentovaná dievčina navštevovať súkromnú školu. V druhej polovici 70. rokov 19. storočia zasadil celej rodine osud rany, úmrtia najstaršej sestry Sofie a jej matky. Maria sa po nich rozhodla opustiť súkromnú školu a hľadať rozptýlenie v kolektíve na bežnom vzdelávacom zariadení. V roku 1883 zmaturovala ako najlepšia v ročníku. Nasledujúci rok strávila cestovaním. Do vlasti sa vrátila v septembri 1884. Keďže ženy sa v tom čase nemohli na území súčasného Poľska ďalej oficiálne vzdelávať, Sklodowska navštevovala ilegálne stretnutia tzv. Lietajúcej univerzity. Začiatkom posledného desaťročia 19. storočia sa odsťahovala za staršou sestrou do francúzskej metropoly Paríž, aby tam začala so štúdiom fyziky. Už v lete 1893 sa mohla tešiť zo štipendia za skvelé študijné výsledky, z ktorého si financovala vlastné štúdium matematiky.

Keď sa pri riešení jednej úlohy zoznámila s Francúzom Pierrom Curiem, sympatie boli vzájomné a už po krátkom čase sa Sklodowska dočkala žiadosti o ruku. Sobáš neskôr slávnych vedcov sa konal 26. júla 1895, svadobná cesta sa uskutočnila v okolí francúzskeho hlavného mesta, a to na bicykloch. Už čoskoro mohla Marie Curie-Sklodowska pracovať po boku manžela v laboratóriu Mestskej školy pre priemyselnú fyziku a chémiu. V septembri 1897 sa dvojici narodila dcérka Iréne (neskôr tiež úspešná vedkyňa) a v decembri 1904, keď už rodičia boli laureátmi Nobelovej ceny (1903) za fyziku za objavy vo sfére rádioaktivity, uzrela svetlo sveta ich ďalšia dcéra Eve.

Pre Pierra Curieho sa stala v apríli 1906 osudnou kolízia s drožkou, pri ktorej utrpel smrteľnú fraktúru lebky. Zdrvenú Mariu Curie-Sklodowsku vymenovali 13. mája 1906 za mimoriadnu profesorku fyziky, zaujala manželovo miesto. Bola prvou ženou, ktorá sa stala profesorkou slávnej parížskej univerzity Sorbonne. V roku 1911 po údajnej romanci so ženatým fyzikom Paulom Langevinom vyzvali francúzske médiá vedkyňu, aby opustila krajinu. Marie Curie-Sklodowska sa preto dočasne odsťahovala do Veľkej Británie.

K vedeckým úspechom Marie Curie-Sklodowskej patria teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, ako aj objavy dvoch chemických prvkov rádia a polónia. Pod jej osobným vedením sa tiež začalo so skúmaním liečby rakoviny za pomoci rádioaktivity. Druhú Nobelovu cenu za chémiu udelili Marie Curie-Sklodowskej v roku 1911 za objavy rádia a polónia, ako aj ďalší výskum rádia.

Vedkyňa Marie Curie-Sklodowska zomrela 4. júla 1934 v vo francúzskom meste Savoy vo veku 66 rokov na chorobu pripisovanú dlhodobému vplyvu radiácie. Bola prvou ženou, ktorú pochovali vo vychýrenom parížskom Panteóne.

Z iniciatívy Európskej komisie (EK) sa od roku 2012 udeľuje za výnimočné úspechy vo výskume cena Marie Curie. Cieľom tejto ceny je povzbudiť vedcov, aby rozšírili oblasť, v ktorej vynikajú, o inovácie, podnikanie a sprostredkovanie vedy.

V marci 2012 slávnostne otvorili deviaty most vo Varšave cez rieku Vislu a pomenovali ho Most Marie Sklodowskej-Curie.