Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Pod Poľanu prídu na fujarový festival hudobníci z celého sveta

Na snímke detail zdobenia fujary. Foto: TASR - Michal Svítok

Na Vígľašskom zámku, v Detve a Hriňovej sa predstaví niekoľko hudobníkov z Veľkej Británie, USA, Českej republiky a zo Švajčiarska, ako aj asi 70 domácich hráčov na fujaru.

Zvolen 7. júna (TASR) - Interpreti zo Slovenska a zo zahraničia, ktorým učarovala fujara, sa počas nastávajúceho víkendu stretnú na Podpoľaní, na 5. ročníku medzinárodného fujarového festivalu Duša fujary 2017. Je to jediné podujatie svojho druhu na svete.

Ako pre TASR uviedol organizátor festivalu Dušan Holík, publikum sa môže tešiť na významných profesionálnych hudobníkov, ktorí medzi svoje hudobné nástroje zaradili aj slovenskú fujaru a takto propagujú vo svete náš hudobný nástroj, zaradený na zoznam UNESCO.

Na Vígľašskom zámku, v Detve a Hriňovej sa predstaví niekoľko hudobníkov z Veľkej Británie, USA, Českej republiky a zo Švajčiarska, ako aj asi 70 domácich hráčov na fujaru.

Festival sa začne v piatok 9. júna od 10.00 h na Vígľašskom zámku jarmokom fujár, píšťal a tradičných remesiel. Poobede bude Holík viesť školu hry na fujare a píšťalke. Nasledovať budú dva bloky otvoreného pódia pre hráčov na fujare a píšťalke.

Hlavným hosťom festivalu je skupina Rusín Čendeš Orchestra, ktorá sa predstaví večer po slávnostnom otvorení o 18.00 h. Piatkový program na Vígľašskom zámku uzavrie Zámocká paráda, na ktorej vystúpia domáci aj zahraniční umelci a účinkujúci. Medzi nimi bude aj hlavný zahraničný hosť - britský multiinštrumentalista, producent a novinár Andrew Cronshaw z Londýna.

Sobotňajší program začnú poobede v Dome kultúry Andreja Sládkoviča v Detve programom s názvom Fujarové rozprávky. Ide o otvorenú moderovanú diskusiu o súčasnom smerovaní fujary a pastierskych píšťal na Slovensku a vo svete. Program v Detve uzavrie slávnostný program slovenských aj zahraničných fujaristov a píšťalkárov s názvom Pocta fujare.

V nedeľu dopoludnia sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Hriňovej uskutoční spoločný workshop účastníkov festivalu. Nasledovať bude koncert Radima Zenkla, rodáka z Českej republiky žijúceho v USA.

Záverečný program bude patriť Fujarovej muzike Dušana Holíka, novému zoskupeniu tradičnej sláčikovej podpolianskej hudby s fujarou a píšťalkami.

Organizátormi podujatia sú občianske združenie Duša fujary a hudobná agentúra Fujara Music. Z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia.