Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Pod Poľanu chodí stále viac turistov, láka ich príroda i tradičné podu

Na snímke biosférická rezervácia Poľana Foto: TASR/Branislav Račko

Víkendový kalendár podujatí je plný od mája do septembra.

Detva 27. júna (TASR) - Na Podpoľanie prichádza z roka na rok viac turistov. Územie v okolí našej najstaršej vyhasnutej sopky ponúka v letnej sezóne nielen svoje pôvodné a ničím nenarušené prírodné krásy, ale aj čoraz viac kultúrnych podujatí. Víkendový kalendár je plný od mája do septembra.

"Turistická sezóna u nás začala Dňom otvorených dverí Chránenej krajinnej oblasti-Biosférickej rezervácie (CHKO BR) Poľana koncom mája, keď sa na Poľane zišlo viac ako tisíc ľudí a kde sa volila aj prvá kráľovná tohto horstva," hovorí manažérka občianskeho združenia (OZ) Podpoľanie Dominika Petrincová. Až do septembra ponúka 19 obcí združených v OZ množstvo folklórnych podujatí, tradičných gurmánskych súťaží, denných táborov pre deti, ale aj športových a spoločenských akcií.

"Najznámejšie sú Tradičná chuť Podpoľania a samozrejme najväčšie podujatie v regióne - Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré každoročne hostia okolo 50.000 ľudí," pokračuje ďalej Petrincová. "Akýmsi neoficiálnym záverom sezóny je potom podujatie Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré sa koná koncom augusta," dodáva.

V uplynulých rokoch sa v regióne zlepšila aj ponuka ubytovania, ktorá ešte na začiatku tisícročia nebola dostatočná. "My sami podporujeme projekty, ktoré v Podpoľaní zvyšujú ubytovaciu kapacitu. Jedná sa najmä o malé penzióny a farmy, lokalizované na podpolianskych lazoch, ktoré turisti vyhľadávajú najviac," podotýka manažérka OZ Podpoľanie.

Združenie takto poskytlo finančné prostriedky prostredníctvom programu LEADER šestnástim podnikateľom v cestovnom ruchu, z toho 11 ponúka aktuálne svoje ubytovacie služby nielen v lete, ale počas celého roka. "Obľúbenými sa stali najmä farmy, kde si rodiny s deťmi môžu vyskúšať dojenie oviec a kráv a výrobu syrov, spojenú s ich ochutnávkou."