Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

SAV si bude voliť nového predsedu, v hre je zatiaľ jeden kandidát

Pavol Šajgalík, kandidát na predsedu SAV Foto: TASR/Martin Baumann

Kandidovať za šéfa SAV môže iba člen Predsedníctva SAV. Tých je v súčasnosti 14.

Bratislava 7. januára (TASR) - Snem Slovenskej akadémie vied (SAV) bude dnes voliť nástupcu za doterajšieho predsedu SAV Jaromíra Pastoreka. V hre je zatiaľ jediný kandidát Pavol Šajgalík, ktorý je v súčasnosti podpredsedom SAV pre ekonomiku. TASR to potvrdil predseda Snemu SAV Karol Marhold.

"Zatiaľ sa prihlásil pán profesor Šajgalík. Samozrejme, veci sa majú tak, že až do samotného snemu sa môže ktokoľvek prihlásiť," uviedol pre TASR Marhold. Dodal, že kandidáti sa môžu prihlásiť aj počas samotného konania snemu. Kandidovať za šéfa SAV môže iba člen Predsedníctva SAV. Tých je v súčasnosti 14.

Nového predsedu bude voliť celkovo 62 členov snemu. Tí sú rozdelení do troch komôr: technické vedy a neživá príroda, živá príroda a chémia, humanitné vedy. "V každej z týchto komôr sa hlasuje zvlášť a potom sa percentuálne hodnoty za jednotlivé komory sčítajú a delia tromi a až potom musí (kandidát, pozn. TASR) dosiahnuť najmenej 50 percent. Neznamená to, že musí nutne v každej komore získať 50 percent, ale nemôže v niektorej komore získať výrazne menej," ozrejmil spôsob hlasovania Marhold.

Delegáti snemu ešte 18. decembra na mimoriadnom rokovaní odsúhlasili návrh na odvolanie Pastoreka z funkcie. Kritici mu nevyčítali len rozpočet SAV na rok 2015, ale aj to, že nezastupoval vedcov tak, ako by mal, či zlú komunikáciu vo vnútri inštitúcie. Za návrh vtedy hlasovalo 62,5 percenta všetkých delegátov snemu.

"Ja si myslím, že tie dôvody, ktoré mi boli povedané, tie som podľa môjho názoru vysvetlil, vyvrátil," reagoval vtedy Pastorek s tým, že rešpektuje rozhodnutie snemu. "Hlavnou úlohou akadémie je nájsť niekoho, kto zabezpečí integritu," dodal na margo budúceho šéfa SAV.

Návrh na odvolanie Pastoreka už doručili na ministerstvo školstva. V najbližších dňoch má tento návrh rezort školstva posunúť prezidentovi. Iba ten môže predsedu SAV zbaviť funkcie.