Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu získala trojica vedcov

Víťazi Nobelovej ceny Foto: TASR/AP

Ocenenie získali vedci za objav buniek vytvárajúcich pozičný systém v ľudskom mozgu.

Štokholm 6. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu si dnes zo Štokholmu odniesla trojica bádateľov, ktorí toto najvyššie vedecké ocenenie získali za objav pozičného systému, alebo vnútorného GPS v ľudskom mozgu, ktorý nám umožňuje orientovať sa v priestore, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Nobelovho výboru Karolínskeho inštitútu.

"Objavy Johna O'Keefa a manželov May-Britt a Edvarda Moserovcov vyriešili problém, ktorý zamestnával vedcov a filozofov celé stáročia, a síce ako si mozog vytvára mapu priestoru, ktorý nás obklopuje, a ako sa vieme orientovať v zložitom prostredí," uviedol pri príležitosti odovzdávania Nobelovej ceny za medicínu predstaviteľ štokholmského Nobelovho výboru Karolínskeho inštitútu, ktorý Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu každoročne udeľuje.

"Vedomosti o pozičnom systéme mozgu nám preto pomáhajú pochopiť mechanizmus katastrofálnej straty priestorového povedomia, ktorá postihuje ľudí s Alzheimerovou chorobou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení Nobelovho výboru.

John O'Keef je riaditeľom Sainsburyho centra pre neutrálne obvody a správanie Londýnskej univerzity. Manželia Moserovci pracujú vo vedeckých inštitútoch v nórskom meste Trondheim. Po dnešnom rozhodnutí Nobelovho výboru sa podľa agentúry Reuters stali členmi exkluzívneho klubu manželských párov, ktoré získali Nobelovu cenu. K najznámejším patria Pierre Curie a Marie Curie-Sklodowska.

Cena za fyziológiu a medicínu je tradične prvou z každoročne udeľovaných Nobelových cien. Ceny za mimoriadny prínos v oblasti vedy, literatúry a mieru sa v súlade s poslednou vôľou vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela udeľujú od roku 1901.