Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

Najlepších mladých zoológov na Slovensku určí vedomostná súťaž

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

V štyroch kategóriách podľa veku budú mať deti možnosť uspieť vo vedomostnej súťaži, ktorá je venovaná svetu zvierat.

Bojnice 21. marca (TASR) - Najlepších mladých zoológov Slovenska bude môcť spoznať verejnosť prostredníctvom celoslovenskej vedomostnej olympiády. Súťaž pripravila Zoo Bojnice, občianske združenie Kremnické vrchy a Knižnica J. Kollára v Kremnici, informovala hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

"Naším cieľom je vytvoriť súťaž, ktorá bude mať tradíciu a dobré referencie," uviedla vedúca odboru marketingu a propagácie Zoo Bojnice, organizátorka a odborná garantka zoo-olympiády Andrea Klasová.

Slovenská zoo-olympiáda je prvou súťažou svojho druhu, ktorá má za cieľ netradičným spôsobom nájsť v radoch detí, žiakov, študentov najlepších mladých zoologóv na Slovensku. V štyroch kategóriách podľa veku budú mať deti možnosť uspieť vo vedomostnej súťaži, ktorá je venovaná svetu zvierat.

"Súťaž bude náročná, ale zaujímavá. Otázky sme zbierali niekoľko mesiacov priamo v teréne, teda nepôjde o žiadne testy, teóriu či poznatky zo školských lavíc. Súťažiaci sa budú musieť popasovať s rôznymi, ale skutočnými znakmi divožijúcich zvierat. Tieto veci sa však v škole nemôžu naučiť, preto sme zvolili formu povinných prednášok, ktoré deti budú musieť absolvovať, aby získali minimálnu prax a aspoň základné poznatky," priblížil riaditeľ občianskeho združenia Kremnické vrchy a odborný garant olympiády Jaroslav Slašťan.

Do prvého ročníka súťaže sa môžu zapojiť všetky školy na Slovensku, ktoré môžu do každej z kategórií nominovať maximálne troch svojich žiakov. Hlavnou podmienkou pre účasť je absolvovanie povinných prednášok, cez ne lektori pripravia deti na štyri súťažné okruhy. Termín podania prihlášok je do 31. marca.

"Hlavným cieľom súťaže je oceniť a vyzdvihnúť najlepších zoológov z radov materských, základných a stredných škôl. Jej poslaním je zvýšiť záujem detí o zoológiu, ekológiu a ich environmentálne povedomie. Súčasne má súťaž prispieť k zlepšeniu informovanosti a angažovanosti v otázkach životného prostredia a posilneniu spolupráce a komunikácie so zainteresovanými skupinami," dodala Kubičková.

Spoluorganizátormi podujatia sú Ministerstvo životného prostredia SR, Štátna ochrana prírody SR, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Slovenská zoologická spoločnosť a Slovenská agentúra životného prostredia.