Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Na obežnú dráhu odštartoval satelit NASA, bude skúmať oceány

Raketa SpaceX Falcon 9 počas štartu z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Kanaveral na Floride 8. februára 2024. Foto: TASR/AP

Misiu PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) sa podarilo spustiť aj napriek snahám bývalej administratívy exprezidenta Donalda Trumpa o jej zrušenie, pripomína AP.

Washington 8. februára (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil vo štvrtok v spolupráci s firmou SpaceX na obežnú dráhu Zeme satelit, ktorý bude preskúmavať zemskú atmosféru a svetový oceán. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Satelit PACE niesla raketa Falcon, ktorá smerovala nad južnú časť Atlantického oceánu, aby dosiahla zriedkavú polárnu obežnú dráhu. Družica bude v rámci misie za 968 miliónov dolárov najmenej tri roky skúmať oceány a atmosféru z výšky 676 kilometrov.

Pozorovania majú vedcom pomôcť lepšie predpovedať hurikány a iné nepriaznivé počasie a podrobne popísať zmeny na Zemi v dôsledku otepľovania. "Bude to nevídaný pohľad na našu rodnú planétu," povedal vedec projektu Jeremy Werdell.

NASA má na obežnej dráhe už viac ako dve desiatky satelitov a prístrojov na pozorovanie Zeme. Družica PACE by však mala poskytnúť lepší prehľad o tom, ako na seba vzájomne pôsobia atmosférické aerosóly (znečisťujúce látky a sopečný popol) a morský život (riasy a planktón). PACE poskytne ďalší rozmer toho, čo pozorujú iné satelity, uviedla riaditeľka divízie NASA pre výskum Zeme Karen St. Germainová.

Súčasné satelity na pozorovanie Zeme dokážu podľa Werdella vidieť sedem alebo osem farieb. PACE bude schopný rozoznať 200 farieb, čím vedcom umožní identifikovať druhy rias v mori a typy častíc vo vzduchu. Vedci očakávajú, že prvé údaje z družice získajú o jeden až dva mesiace.

NASA spolupracuje s Indiou na ďalšom pokročilom satelite na pozorovanie Zeme, ktorý by mali na obežnú dráhu vypustiť tento rok. Družica Nisar bude využívať radar na meranie vplyvu otepľovania na ľadovce.

Misiu PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) sa podarilo spustiť aj napriek snahám bývalej administratívy exprezidenta Donalda Trumpa o jej zrušenie, pripomína AP.