Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Pripomíname si Svetový deň učiteľov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať svedectvom, že prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti je dôležitý.

Brusel/Paríž 5. októbra (TASR) - Svetový deň učiteľov, pripadajúci na 5. októbra, sa stal príležitosťou, aby si verejnosť uvedomila význam učiteľov v spoločnosti. V roku 2017 sa podujatia venované Svetovému dňu učiteľov uskutočnia pod mottom: Učiť slobodne: posilniť práva učiteľov.

Svetový deň učiteľov nielen pedagógov na svete upozorňuje na skutočnosť, že Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) ho vyhlásila 5. októbra 1994 s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Medzinárodnej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966. Rovnako si 5. októbra pripomínajú Odporúčanie UNESCO o pracovných podmienkach - schválené v roku 1997 - pedagogických pracovníkov vysokých škôl.

Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať v istom zmysle svedectvom, že prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti je dôležitý. Práve to treba v každej spoločnosti viac pochopiť, uznať a doceniť.

Učiteľ popri tom, že odovzdáva znalosti, sa podieľa na výchove novej generácie ľudí. V ostatných rokoch sa však v mnohých štátoch sveta stávajú terčom útokov zo strany žiakov aj ich rodičov.

Na Slovensku, podobne ako v bývalom Československu, sa sviatkom učiteľov stal deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského (28.3.1592-15.11.1670) - 28. marec.