Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Melvin Calvin položil základy modernej anorganickej chémie

Ilustračné foto Foto: TASR

Fotosyntéza má niekoľko fáz a jednou z nich je cyklus nesúci meno Melvina Calvina, ktorý za jeho objav, konkrétne za výskum asimilácie oxidu uhličitého v rastlinách, získal Nobelovu cenu za chémiu.

Saint Paul/Bratislava 8. apríla (TASR) – Americký biochemik Melvin Calvin sa narodil 8. apríla pred 105 rokmi.

Fotosyntéza má niekoľko fáz a jednou z nich je cyklus nesúci meno Melvina Calvina, ktorý za jeho objav, konkrétne za výskum asimilácie oxidu uhličitého v rastlinách, získal Nobelovu cenu za chémiu (1961).

Melvin Calvin sa narodil 8. apríla 1911 v meste Saint Paul v americkom štáte Minnesota ako syn ruských emigrantov. Študoval na Vysokej škole banskej a technickej v americkom Michigane, doktorát z chémie získal na Minnesotskej univerzite. Jeden akademický rok strávil na univerzite v Manchestri (Spojené kráľovstvo). Vedeckú dráhu zahájil na kalifornskej univerzite v Berkeley v USA v roku 1937, kde pracoval najprv ako inštruktor a od roku 1947 ako profesor. Na univerzite založil a riadil chemické, biologické a radiačné laboratóriá, v ktorých realizoval väčšinu svojich výskumov.

Calvin sa stal tretím prírodovedcom, ktorému udelili Nobelovu cenu za výskum fotosyntézy. Zatiaľ čo Richard Martin Willstätter preskúmal farbivo zelených častí rastlín a Hans Fischer určil ich štruktúru, Calvin objasnil proces asimilácie oxidu uhličitého v rastlinách, a tak urobil ďalší významný krok k definitívnemu rozlúšteniu tajomstva fotosyntézy. Dnes je vedecky dokázané, že fotosyntéza je biochemický proces, ktorého prvú fázu tvorí biofyzikálny dej, pri ktorom sa svetelná energia absorbuje v chloroplastoch, nachádzajúcich sa v zelených častiach rastlín. Druhú fázu tvorí sled biochemických premien, ktorá sa delí na tri stupne a Calvin objavil ten tretí, t. j. regeneračný mechanizmus asimilácie oxidu uhličitého. Tento proces nazvali ako Calvinov cyklus.

Držiteľ prestížnych vyznamenaní a medailí bol členom niekoľkých popredných vedeckých spoločností, vrátane Národnej akadémie vied (National Academy of Sciences), Americkej akadémie umení a vied (The American Academy of Arts and Sciences) alebo britskej Londýnskej kráľovskej spoločnosti (Royal Society of London).

Uznávaný biochemik Melvin Calvin zomrel 8. januára 1997 v kalifornskom Berkeley v USA.