Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Medzi mladých inovátorov v Bratislave zavítali vedci z CERN-u

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mladým ľuďom sme prišli ukázať napríklad aj to, ako funguje Rutherfordov experiment, čo je model, ktorý dokázal existenciu atómového jadra, povedal doktorand Fyzikálneho ústavu SAV Matúš Balogh.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Na Festivale vedy a techniky v bratislavskej Inchebe sa v týchto dňoch zúčastňujú aj jadroví fyzici z najväčšieho laboratória jadrovej fyziky na svete. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

"Mladým ľuďom sme prišli ukázať napríklad aj to, ako funguje Rutherfordov experiment, čo je model, ktorý dokázal existenciu atómového jadra," povedal doktorand Fyzikálneho ústavu SAV Matúš Balogh. Skupina vedcov vedená Martinom Venhartom z Fyzikálneho ústavu SAV skonštruovala unikátny spektrometer TATRA a vedci z Ústavu experimentálnej fyziky SAV spolupracujú na experimentoch ALICE a ATLAS. "Aj tieto systémy tu prezentujeme, nielen formou prezentačného stánku, ale aj odbornou prednáškou," dodal Balogh.

Na podujatí sa zúčastňujú nielen odborníci zo SAV, ale aj ich kolegovia z Univerzity Komenského v Bratislave, Žilinskej univerzity v Bratislave a pracovníčka z CERN-u.