Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Karpatský rozvojový inštitút: Na zmenu klímy sa treba adaptovať

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Zmena klímy je síce globálny problém, ale jej dôsledky sú prevažne lokálne, preto je pre účinnú adaptáciu dôležité aktívne pôsobenie miestnej verejnej správy.

Košice 17. februára (TASR) – Karpatský rozvojový inštitút (KRI) upozorňuje na potrebu reagovať na dôsledky globálnej zmeny klímy, a to aj na lokálnej úrovni. Popri zmierňovaní príspevku človeka k tzv. globálnemu otepľovaniu v podobe znižovania produkcie skleníkových plynov je dôležitá aj adaptácia na zmenu klímy.

Podľa Ladislava Hegyiho z KRI je tento druhý prístup na Slovensku stále podceňovaný či ignorovaný. "Adaptácia znamená prispôsobovanie sa, aby sme zmierňovali dopady zmeny klímy na zdravie, ekonomiku, majetky ľudí, socioekonomické prostredie a podobne, aby tých negatívnych bolo čo najmenej, a keď už prídu, aby sme sa s nimi vedeli čo najlepšie vyrovnať a reagovať na ne, prípadne, aby sme tých málo pozitívnych účinkov vedeli využiť pre náš prospech," uviedol dnes pre novinárov.

Zmena klímy je síce globálny problém, ale jej dôsledky sú prevažne lokálne, preto je pre účinnú adaptáciu dôležité aktívne pôsobenie miestnej verejnej správy. Potrebný je pritom komplexný prístup. Častý problém podľa Hegyiho na Slovensku je, že sa prijímajú ad hoc opatrenia bez náležitej analýzy stavu toho, kde sú najväčšie problémy či najohrozenejšie skupiny ľudí. K adaptačným opatreniam patria technologické riešenia, ako je tepelná izolácia budov či využívanie svetlých farieb a odrazových povrchov na zmiernenie vplyvu horúčav, ďalej riešenia využívajúce prírodné prvky, ako zeleň či vodné prvky, a tiež neinvestičné opatrenia zahŕňajúce plánovanie, riadenie rozvojových aktivít alebo celkový manažment územia.

KRI v rámci projektov už vypracoval adaptačnú stratégiu zameranú na zmiernenie horúčav pre mestskú časť Košice Západ a mesto Trnava. "V Kežmarku dokončujeme stratégiu na intenzívne zrážky a riziká záplav, prípadne zosuvy pôdy, erózie a podobne. Niekedy v marci by mala byť hotová," uviedol Hedgyi.

Globálne otepľovanie podnebia sa prejavuje aj na Slovensku. Od roku 1989 sa oveľa častejšie ako predtým vyskytuje lokálne alebo celoplošné sucho, zapríčinené dlhými periódami teplého počasia s malými úhrnmi zrážok. Na druhej strane najmä v posledných 15 rokoch sa výrazne zvýšil počet dní s intenzívnou zrážkou, ktorá býva často príčinou lokálnych povodní.