Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Čo je nové vo vede? Výročie očkovania a zhoršenie psychického zdravia

Ilustračné foto. Foto: TASR Ján Krošlák

Prvé skúšobné hromadné očkovanie proti detskej obrne sa uskutočnilo 23. februára 1954 v americkom Pittsburghu a okolí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. februára (TASR) - Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Uplynulo 60 rokov od prvého hromadného očkovania proti detskej obrne v USA, po vypuknutí vojny na Ukrajine sa zhoršilo duševné zdravie Európanov, vedci popísali novú metódu účinnej recyklácie batérií elektromobilov a pravdepodobne sa podarilo rozlúštiť nápis na 2100-ročnom bronzovom amulete. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Prvé skúšobné hromadné očkovanie proti detskej obrne sa uskutočnilo 23. februára 1954 v americkom Pittsburghu a okolí. Epidémia detskej obrny (poliomyelitis) sa prehnala Spojenými štátmi v roku 1952. Nebezpečným vírusovým ochorením, ktoré spôsobuje ochrnutie až smrť udusením v dôsledku paralýzy dýchacích svalov, sa vtedy nakazilo 57.628 detí. Smrteľných bolo 3145 prípadov, s trvalými následkami ostalo 37 percent chorých. V rovnakom čase v Nemeckej spolkovej republike vrátane Berlína ochorelo 9728 ľudí, z nich 777 zomrelo.

Európania cítia nižšiu úroveň psychickej pohody od februára 2022, keď Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine. Vyplýva to zo štúdie Univerzity v Münsteri v Nemecku. Podľa nej sa zhoršila úroveň psychickej pohody bez ohľadu na vek, pohlavie, politické názory alebo iné povahové vlastnosti.

"Okrem zjavných dôsledkov vojny, ako je prílev utečencov či narušenie dodávateľských reťazcov, existujú aj menej zjavné rozmery: vplyv každodenných správ a vyobrazení na psychiku... Naše údaje naznačujú, že politickí a sociálni aktéri by sa mali v čase krízy zamerať aj na duševné zdravie, a to najmä u ľudí, ktorí sú náchylnejší na stres," uviedol psychológ Julian Scharbert.

Zo štúdie vyplýva, že ľudia pociťovali vyššiu úroveň psychického stresu ako po jadrovej katastrofe v japonskej Fukušime v roku 2011 či po lockdowne počas pandémie COVID-19 v roku 2020. Najhoršie to bolo počas dní, keď sa o vojne najviac písalo na sociálnych sieťach.

Švédski a indickí vedci popísali metódu, ktorá pri recyklovaní lítiovo-iónových batérií umožňuje využiť maximum použitých vzácnych kovov. Rozpúšťadlo je vyrobené z moču a octu, respektíve jeho podstatnej zložky – kyseliny octovej.

Vedci z Linného univerzity (LNU) vo Švédsku a z Indického technologického inštitútu v Madrase (IITM) použili rozpúšťadlo z ľahko dostupných zdrojov a s výrazne nižším množstvom energie než pri doteraz používaných postupoch.

Nápis na historickom bronzovom amulete v tvare ruky objavenom na severozápade Španielska je pravdepodobne najstarším písomným prejavom v baskičtine. Uvádza to štúdia zverejnená v odbornom časopise Antiquity.

Archeológovia amulet vykopali v roku 2021 na nálezisku Irulegy neďaleko Pamplony, ktoré bolo osídlené od začiatku prvého tisícročia p. n. l. až do prvého storočia p. n. l.. Počas tzv. sertoriánskej vojny (80 – 72 p. n. l.) bolo vypálené počas bojov medzi dvoma nepriateľskými frakciami Rimanov.

"Ruka zrejme mala rituálnu funkciu, či už ako amulet priťahujúci šťastie, alebo ako obetný dar domorodému bohu či bohyni šťastia," uviedol archeológ a hlavný autor štúdie Mattin Aiestaran z Baskickej univerzity (EHU) v Bilbau.