Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Členkou expertnej skupiny EK pre umelú inteligenciu je M. Bieliková

Archívna snímka, Mária Bieliková. Foto: TASR/Pavol Zachar

Podľa Bielikovej treba dať mladým ľuďom perspektívu, že majú perspektívu získať na Slovensku kvalitné vzdelanie a uplatnenie.

Bratislava 28. júna (TASR) – Nová expertná skupina Európskej komisie (EK) pre umelú inteligenciu má slovenské zastúpenie. Jej členkou sa stala dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a odborníčka v oblasti umelej inteligencie Mária Bieliková. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

„Vývoj spoločnosti a priemyslu na Slovensku ukazuje, že špecializácia na oblasť umelej inteligencie a širšie informatiky je dobrá cesta pre našu krajinu, keďže ide o odvetvie s vysokou pridanou hodnotou," konštatovala Bieliková. Treba podľa nej dať signál mladým ľuďom, že majú perspektívu získať na Slovensku kvalitné vzdelanie a uplatnenie, že Slovensko ide cestou nielen používania poznatkov, ale aj ich vytvárania a transferu do praxe. „Ak však iné krajiny, ktoré v tejto oblasti už s aktivitami začali - najmä budovaním centier pre umelú inteligenciu - pritiahnu naše talenty, bude ťažké využiť čokoľvek z mojej aktivity v tejto oblasti," upozornila.

Expertná skupina je podľa Settey Hajdúchovej kľúčovým partnerom EK pri príprave legislatívy a návrhov pre investovanie v oblasti umelej inteligencie. Zaoberá sa tiež oblasťou etiky a ďalšími výzvami súvisiacimi s rozvojom umelej inteligencie. Ide napríklad o aktuálnu agendu ochrany osobných údajov vo vzťahu k využitiu umelej inteligencie. Experti sa zamerajú aj na to, ako umelá inteligencia ovplyvňuje priemysel a zamestnanosť.

„Nástup a rozvoj umelej inteligencie prináša so sebou obrovské benefity a výzvy a je nevyhnutné zapojiť do diskusie všetkých hráčov – od akademikov, cez biznismenov po zástupcov občianskej spoločnosti. Verím, že spolu zabezpečíme, aby boli systémy založené na umelej inteligencii vyvíjané pre dobro a pre všetkých, rešpektujúc naše hodnoty a základné práva," povedala eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabrielová.

EK vybrala 52 členov do skupiny z viac ako 500 prihlášok. Členmi skupiny sú vedci a odborníci z akademického prostredia, z IT firiem, zástupcovia tretieho sektora aj experti na etiku.