Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia UNESCO a veda

Naspäť na Zemi: Taikonauti sa vrátili po šiestich mesiacoch z vesmíru

Na snímke pracovníci otvárajú kapsulu kozmickej lode Šen-čou-17 po jej úspešnom pristátí v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko v utorok 30. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Posádka v zložení veliteľ Tchang Chung-po, Tchang Šeng-ťie a Ťiang Sin-lin pristála v utorok okolo 17.46 h miestneho času (11.46 h SELČ) v púšti Gobi.

Peking 30. apríla (TASR) - Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Posádka v zložení veliteľ Tchang Chung-po, Tchang Šeng-ťie a Ťiang Sin-lin pristála v utorok okolo 17.46 h miestneho času (11.46 h SELČ) v púšti Gobi. K stanici Tchien-kung odštartovali 26. októbra a okrem vedeckých experimentov vykonali jej údržbu po poškodení letiacim kozmickým odpadom.
Na snímke čínsky astronaut Ťiang Sin-lin máva, keď ho vynášajú z kapsule kozmickej lode Šen-čou-17 po jej úspešnom pristátí v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko v utorok 30. apríla 2024.
Foto: TASR/AP

Na stanici v súčasnosti pôsobí posádka kozmickej lode Šen-čou 18, ktorá odštartovala 25. apríla. Veliteľom misie je bývalý vojenský pilot Jie Kuang-fu, ktorý bol v roku 2021 členom posádky lode Šen-čou-13. Jeho spločníci Li Cchung a Li Kuang-su sa do vesmíru vydávajú po prvý raz. Na vesmírnej stanici Tchien-kung zostanú šesť mesiacov.

Ide o najnovšiu misiu v rámci vesmírneho programu Pekingu, ktorého cieľom je do roku 2030 vyslať ľudskú posádku na Mesiac.