Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Belgické pivo sa stalo súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

Foto: Ilustračné foto:TASR/Pavol Ďurčo

Rozhodli o tom predstavitelia UNESCO počas dnešného zasadnutia v kenskej metropole Addis Abeba.

Brusel 30. novembra (TASR) – Belgická pivná kultúra sa dnes stala súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Rozhodli o tom predstavitelia UNESCO počas dnešného zasadnutia v kenskej metropole Addis Abeba. Informoval o tom belgický denník Le Soir.

Po rokoch čakania nakoniec združenie belgických výrobcov piva dosiahlo svoje – tamojšia pivná kultúra sa stala súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Združenie reprezentuje výrobcov piva z Bruselu, Flámska, Valónska aj z komunity hovoriacej po nemecky, ktorá žije na východe Belgicka.

Honor, ktorého sa pivári dočkali, zviditeľní belgickú pivnú tradíciu vo svete v časoch, keď čelí čoraz silnejšej konkurencii. UNESCO uznalo, že rozmanitosť a bohatosť belgického pivovarníctva nemá vo svete obdoby a je neoddeliteľnou zložkou svetového kultúrneho dedičstva, uviedol Le Soir.

UNESCO v utorok na zoznam kultúrneho dedičstva pridalo aj ďalšie položky, napríklad ukrajinské piesne Kozákov, portugalskú keramiku a tradičnú ugandskú hudbu a tance. Všetkým trom hrozí zánik, pretože mladšie generácie sa už týmto kultúrnym tradíciám nevenujú. Celkovo UNESCO registruje 51 žiadostí o zaradenie na zoznam, informoval nemecký portál Deutsche Welle.

Zasadnutie medzivládneho výboru UNESCO pre ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v Etiópii potrvá do 2. decembra. UNESCO, teda Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru, vzniklo v roku 1945 a je súčasťou OSN.