Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

V Maroku objavili odtlačky ľudských nôh staré 100.000 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Stopy, ktoré pravdepodobne zanechalo päť jedincov druhu Homo sapiens (človek rozumný) vrátane detí objavili vedci z Maroka, Španielska, Francúzska a Nemecka na pobreží mesta Laraš.

Rabat 6. februára (TASR) - Archeológovia v Maroku objavili viac ako 80 odtlačkov ľudských stôp starých približne 100.000 rokov, ktoré sa považujú za najstaršie v severnej Afrike. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Stopy, ktoré pravdepodobne zanechalo päť jedincov druhu Homo sapiens (človek rozumný) vrátane detí objavili vedci z Maroka, Španielska, Francúzska a Nemecka na pobreží mesta Laraš, vzdialeného 90 kilometrov južne od mesta Tangier.

"Táto skupina prechádzala cez pláž smerom k moru, zrejme pri hľadaní potravy a mäkkýšov. Pravdepodobne to boli rybári alebo zberači," povedal Anas Sedrátí, kurátor archeologickej lokality Lixus Larache v Maroku.

Výskumníci, ktorých štúdia bola v januári uverejnená vo vedeckom časopise Nature, uviedli, že stopy patria k najzachovanejším ľudským stopám na svete a sú najstaršie, aké sa kedy našli v oblasti severnej Afriky a južného Stredomoria.

"Tento objav sa uskutočnil počas terénnej misie v júli 2022 v rámci vedeckého výskumného projektu o pôvode a dynamike balvanov roztrúsených pozdĺž pobrežia," uviedli bádatelia pod vedením francúzskej Université Bretagne-Sud.

V roku 2017 boli v severozápadnej časti Maroka nájdené pozostatky jedincov Homo sapiens staré 300.000 rokov, čo bol prelomový objav, ktorý posunul odhadovaný pôvod tohto ľudského druhu o 100.000 rokov včaššie, pripomína AFP.

Stopy objavené v meste Laraš sú ďalším dôkazom významu tohto regiónu v ľudskej histórii, vyhlásil Sedrátí a poznamenal, že boli zároveň identifikované aj stopy zvierat.

"Túto pozoruhodnú pamiatku musíme zachovať, aj keď ju ohrozuje stúpajúca hladina mora a búrky. S eróziou sedimentov sa objavia i ďalšie stopy, ktoré poskytnú viac podrobnejších informácií o druhu Homo sapiens, ktorý žil na tomto pobreží," uviedol vedúci výskumného tímu Munsif Sedrátí.