Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

A.G. Eiffel je autorom najznámejšej veže i Sochy Slobody v USA

V roku 1932 sa narodil francúzsky inžinier a priekopník oceľových konštrukcií ALEXANDRE GUSTAVE EIFFEL, konštruktér a projektant Eiffelovej veže, ktorú postavili pre parížsku svetovú výstavu roku 1889. Zomrel 28.12.1923 (niektoré zdroje uvádzajú ako deň úmrtia 27. december). Foto: TASR/Wikipédia

Extrémne nadaného mladíka ovplyvnili jeho dvaja strýkovia, ktorí ho zasvätili do tajov prírodných vied, filozofie a náboženstva.

15. decembra (TASR) - Od narodenia francúzskeho staviteľa Alexandra Gustava Eiffela uplynie v piatok 15. decembra 185 rokov.

Alexandre Gustave Eiffel sa narodil 15. decembra 1832 vo francúzskom meste Dijon. Extrémne nadaného mladíka ovplyvnili jeho dvaja strýkovia, ktorí ho zasvätili do tajov prírodných vied, filozofie a náboženstva. V škole šikovný Eiffel oplývajúci mnohými vedomosťami dobre neprospieval, nudil sa a považoval školské roky za márnenie času. Pripravoval sa na prestížnu polytechnickú školu v Paríži, ale nebol prijatý. Napokon pokračoval v štúdiu na škole umeleckého smeru, ktorú absolvoval v roku 1855.

Zamestnal sa v konštrukčnej firme špecializovanej na stavbu železných mostov. V rodnej vlasti sa podieľal napríklad na konštrukcii mosta cez rieku Garonne v Bordeaux, železničnej stanice v Toulouse a na cestnom moste Garabit v južnom Francúzsku.

Jedným z jeho známych diel je Socha Slobody, dar Francúzov občanom Spojených štátov amerických (USA) ako výraz priateľstva. Eiffel bol jedným z trojice autorov obrovskej sochy. Navrhol jej železnú konštrukciu a pod jeho dohľadom Sochu Slobody aj vztýčili. Eiffel presne vyrátal, aký tlak bude musieť znášať každá jej časť a ako sa má rozložiť jej hmotnosť tak, aby socha mala dlhú životnosť pri maximálnej bezpečnosti. Dielo sa podarilo, turisticky príťažlivá socha víta ľudí na Ostrove slobody pri New Yorku. Socha bola do USA prevezená v častiach, ktoré dva roky na seba skladali a spájali. Na svojom podstavci stojí ako hotové dielo od roku 1886.

Ďalším známym dielom konštruktéra je Eiffelova veža, pôvodne postavená pri príležitosti Svetovej výstavy v Paríži v roku 1889. Je celá zo železa. Elegantná ľahko pôsobiaca konštrukcia sa ukázala byť veľmi stabilnou. So svoju výškou 324 metrov bola do roku 1930 najvyššou stavbou na svete. Veža, vyvolávajúca protichodné nálady, odsudzovaná aj velebená, mala stáť na svojom mieste iba do roku 1909. Napokon nebola odstránená a dodnes priťahuje k sebe domácich aj zahraničných návštevníkov. Pri odovzdaní stavby o nej napísal americký časopis Scientific American 15. júna 1889, že bola postavená načas, bez chyby a bez nehôd. Neskôr na nej Eiffel vybudoval aerodynamické laboratórium, meteorologickú stanicu a vojenský telegraf. On sám ju považoval za svoj majstrovský kus.

Eiffelovka.
Foto: TASR/AP


Eiffel sa podieľal aj na prestavbe železničnej stanice Nyugati v Budapešti (Rakúsko-Uhorsko, dnes Maďarsko), ktorá sa konala za plnej prevádzky v roku 1877. Francúz Gustave Eiffel skonštruoval veľa mostov. Dodával ich zákazníkom rozdelené na časti v debnách. Tak sa jeho mosty dostali aj do Vietnamu, Peru a iných vzdialených krajín. Počas svojej kariéry sa priplietol aj k stavbe Panamského prieplavu. Napriek jeho poctivej práci však stavebná spoločnosť vplyvom ostatných spoločníkov zbankrotovala a z podozrenia zo sprenevery ho očistil až súd.

Alexandre Gustave Eiffel zomrel 27. decembra 1923 v Paríži krátko po svojich 91. narodeninách.