Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: V Rudníku odhalili Nevšedné podoby prútia

Na snímke kajakár vyrobený z prútia – jeden z exponátov 12. ročníka celoslovenského podujatia Nevšedné podoby prútia v Rudníku na Myjave 17. marca 2018. Foto: TASR/Martin Palkovič

Z Rudníka pochádza aj jeden z najdlhších korbáčov v Čechách a na Slovensku. Uplietol ho Jaroslav Rehorčík a má dĺžku 27 metrov.

Rudník 17. marec (TASR) – V Rudníku sa uskutočnil 12. ročník medzinárodného stretnutia košikárov. Podujatie organizovala obec Rudník v okrese Myjava spoločne s Centrom tradičnej kultúry (CTK) a Česko-slovenským zväzom košikárov. TASR informovala starostka obce Rudník Monika Caltíková.

Pravidelne sa na podujatí zúčastňujú košikári z myjavského regiónu z obcí Rudník, Stará Myjava, Vrbovce či Kostolné. „Niekoľko naozaj výborných košikárov pravidelne sa zúčastňujúcich je zo Starej Turej, ale aj Trenčína, Topoľčian, Trnavy či Veľkej Doliny z okresu Nitra,“ vymenovala miesta, odkiaľ prichádzajú na stretnutia košikári, Lívia Grznárová z CTK.



„Som rada, že aj tento rok sme mohli privítať našich cezhraničných partnerov z mesta Morkovice-Slížany a obce Ostrata. Mesto Morkovice je historicky preslávené práve košikárstvom. Nachádzala sa tam fabrika a v súčasnosti tam majú košikárske múzeum,“ uviedla starostka.

Košikári na podujatí predviedli svoje košikárske umenie. Výrobky plietli z vŕbového prútia, zo slamy, ale aj z papiera. „Súčasťou podujatia je aj výstava nevšedných výrobkov z prútia, pedigu a slamy. Súťažiaci sa uchádzali o priazeň návštevníkov, ktorí svojimi hlasmi rozhodli o víťazoch,“ spresnila Caltíková.

Na snímke košikár predvádza svoje remeselné umenie na 12. ročníku celoslovenského podujatia Nevšedné podoby prútia v Rudníku na Myjave 17. marca 2018.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Súčasťou stretnutia boli tvorivé dielne. Tie tvorili nosnú časť podujatia, kde jednotliví košikári prezentovali svoje výrobky, používané techniky pletenia a materiály, s ktorými pracujú. „V týchto interaktívnych dielňach mali návštevníci všetkých vekových kategórií možnosť vlastnoručne si vyskúšať a naučiť sa rôzne techniky pletenia, zhotoviť výrobok a samozrejme získať rôzne informácie o tomto remesle od samotných majstrov košikárov,“ doplnila pracovníčka CTK.

Tradícia košikárstva bola v Rudníku aj v minulosti. Z Rudníka pochádza aj jeden z najdlhších korbáčov v Čechách a na Slovensku. Uplietol ho Jaroslav Rehorčík a má dĺžku 27 metrov. „Týmto korbáčom a ďalšími nevšednými výrobkami z prútia dal v podstate základ našej výstave. Tradícia v Rudníku bola a my sme ju prehĺbili organizáciou tohto podujatia,“ uzavrela starostka obce.