Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Osvetári pripravili na Vianoce najrôznejšie podujatia

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Jednou z vydarených akcií bol už v poradí deviaty koncert s názvom "Svetielka nádeje".

Dunajská Streda 23. decembra (TASR) - V kalendári programov Žitnoostrovského osvetového strediska (ŽOS) v Dunajskej Strede zostali v decembri už len adventné podujatia. "Povzbudením pre organizátorov bola skutočnosť, že aj v súčasnej náročnej dobe je o takúto ponuku nemalý záujem. Ako sa ukázalo, nemýlili sme sa," povedala pre TASR riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

"V prvých dňoch decembra sme začali voňavými medovníčkami a vianočnými oblátkami. Aj tento rok sa potvrdilo, že naša investícia do pečenia oblátok bola efektívna. Najprv vypekali naši starkí z Klubu dôchodcov v Dunajskej Strede," uviedla Svetlovská s tým, že po minuloročných prvých skúsenostiach sa na tento zážitok všetci veľmi tešili. Podľa jej ďalších slov za staršími nasledovali študenti Strednej odbornej školy rozvoja vidieka v Dunajskej Strede. "Tí sa zdokonaľovali aj v zdobení medovníkov. Boli ich celé stovky a venovali sme ich návštevníkom adventného koncertu," priblížila riaditeľka. V tretí adventný týždeň prišli žiaci zo Základnej školy na Jilemnického ulici. V Kreatív Klube Gallery Nova sa rozdelili do troch skupín. Kým jedni sa venovali pečeniu krehkých oblátok, druhí výrobe vianočných darčekov, iní si zasa so záujmom pozreli film s ekologickou tematikou.

Ďalšou vydarenou akciou bol už v poradí deviaty koncert s názvom "Svetielka nádeje". Neodmysliteľným momentom bola aj "živá pozvánka" v podobe vianočne ozdobených lampášikov, ktoré osvetľovali v okresnom meste prístupový chodník z ulice do evanjelického kostola. Výzdoba chodníka a schodišťa úspešne pozývala aj náhodných okoloidúcich na stretnutie s duchovnou hudbou a spevom. "V programe vystúpili dva spevácke zbory – Spevácky zbor sv. Juraja pod vedením Katalin Kollár z Dunajskej Stredy a zo Šamorína pricestovali speváci zboru Sancta Maria s dirigentkou Ingrid Galbáčovou," doplnila metodička ŽOS Ingrid Molnárová. Pripomenula, že odzneli nesmierne pôsobivé piesne v slovenskom, maďarskom, latinskom i anglickom jazyku.

"Prezentačný Stánok dobrej nádeje pripravujeme pre klientov domova sociálnej starostlivosti a Spojenej školy v Okoči už celé roky. Na pulte sú vystavené ručné práce klientov domovov a žiakov spomínanej školy. Niektoré sú skutočne malé umelecké diela," konštatovala riaditeľka. Poznamenala, že za pultom sa po celý deň s dohľadom svojich pedagógov osvedčujú aj samotní tvorcovia – ľudia so zdravotným a mentálnym postihnutím. "Je to pre nich nie každodenná možnosť dokázať svoju šikovnosť, komunikovať s ľuďmi na verejnosti," dodala.