Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

S pomocou občanov možno zachránia útulok psov vo Veľkom Mederi

Ilustračné foto Foto: TASR

Na účet Občianskeho združenia (OZ) Dog Azyl prišlo do dnešného dňa 19.000 eur, povedala pre TASR predsedníčka OZ Marcela Juričková.

Veľký Meder 18. mája (TASR) – Vo Veľkom Mederi je reálna šanca na záchranu 70 psov ubytovaných v útulku pre zvieratá. Na účet Občianskeho združenia (OZ) Dog Azyl prišlo do dnešného dňa 19.000 eur, povedala pre TASR predsedníčka OZ Marcela Juričková.

„Pred tromi rokmi sme podpísali nájomnú zmluvu s majiteľom objektu, kde sme začali stavať útulok, minulý mesiac sa nám konečne podarilo získať aj oficiálny štatút útulku a karanténnej stanice. Sen sa začal stávať skutočnosťou. Naša práca konečne začala prinášať výsledky a my sme zachraňovali životy,“ konštatovala predsedníčka. Pred týždňom sa však aktivisti dozvedeli, že banka majiteľovi pre neplatenie dlžoby odoberá objekt a dáva ho do dražby, ktorá sa uskutoční 28. mája.



Podľa jej slov jedinou šancou pre ich psov je, že objekt odkúpia. Počas troch rokov zachránili približne 600 psov. "Je šialené si predstaviť, že by sme to mali zabaliť a o pár dní utratiť 70 psov. Rozposlali sme neskutočné množstvo listov a prostredníctvom sociálnej siete sme oslovili niekoľko sto milovníkov zvierat. Naše združenie má teraz v starostlivosti 105 psov, z toho 70 je v útulku, ktoré mohli byť bez pomoci ľudí odsúdené na smrtiacu injekciu,“ zdôraznila Juričková. Dodala, že majiteľ, ktorý maštaľ, kde zvieratá žijú, prenajímal, prestal platiť úver a nakoľko mal ťarchu z rovnakej banky aj na maštali, aj na inom pozemku, ktorý s maštaľou nesúvisí, do dražby tak idú obe nehnuteľnosti. Nedajú sa oddeliť, dražia sa obe naraz za vyvolávaciu sumu 31.600 eur. Nedá sa v tomto štádiu dohodnúť ani s dražobnou spoločnosťou na splátky, ani s bankou.

„O pozemky sa zaujímajú podľa terajších informácií traja podnikatelia. Chceme sa dohodnúť s kýmkoľvek, aby sme dražili spolu, aby sme odkúpili útulok a druhá strana si vezme ten druhý pozemok, ktorý je lukratívny,“ ozrejmila. V prípade navŕšenia sumy na dražbe sa zvýšia aj náklady OZ. „Tým, že doteraz sme vyzbierali takmer 20.000 eur, dáva nám to veľkú nádej. Veríme, že útulok bude naďalej fungovať. Dúfame, že nebudeme musieť kupovať obidva pozemky, pričom veríme, že na náš účet budú prichádzať ešte aj ďalšie eurá,“ poznamenala predsedníčka. Podotkla, že bez pomoci ochotných ľudí, by bola situácia beznádejná.