Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskej nemocnici bude audit, dočasne ju vedie technický námestník

Ilustračné foto. Foto: TASR

V rámci zmluvy, ktorú má zariadenie s pôvodným dodávateľom, sa realizuje druhá etapa prestavby kuchyne.

Trnava 28. januára (TASR) – V trnavskej Fakultnej nemocnici (FN) sa v súčasnosti pripravuje ekonomicko-právny audit v súvislosti s nedávnou medializovanou kauzou predražených stravovacích služieb. V rámci zmluvy, ktorú má zariadenie s pôvodným dodávateľom, sa realizuje druhá etapa prestavby kuchyne. Po uskutočnení auditu potom nemocnica spolu s ministerstvom zdravotníctva rozhodne o ďalšom postupe.

Z postu riaditeľa FN bol odvolaný pre zistenia predraženého nákupu služieb Martin Tabaček. Do vykonania výberového konania vedie nemocnicu doterajší technický námestník, 37-ročný Martin Neštický, ktorý pracuje v nemocnici s prestávkou od roku 2007. Tabaček podľa hovorcu FN Matúša Stračiaka zostal pracovať na ekonomickom odbore FN. Nemocnica o výmene na poste informovala na svojom webe v týchto dňoch. Výberové konanie by malo byť v zmysle zákona uzatvorené do šiestich mesiacov, Tabaček odišiel k 12. decembru.

Bývalý riaditeľ uzatvoril zmluvu s Dora Gastro Slovakia, doba platnosti bola určená na desať rokov. "Priemerné náklady v čase prevádzkovania nemocnicou boli na obed pre zamestnanca 3,56 eura s DPH a na celodennú stravnú jednotku pacienta (5 jedál) boli 7,56 eura s DPH. Vysúťažená cena na obed zamestnanca spoločnosťou Dora Gastro je 3,54 eura s DPH a na pacienta 9,54 eura s DPH," uviedol pred časom hovorca FN Stračiak. Prvotná investícia do rekonštrukcie jedálne, hradená koncesionárom, bola podľa neho 2,48 milióna eur.

Dora Gastro Slovakia má byť personálne prepojená s Hospital Catering Solutions. Obe firmy uzavreli zmluvy aj s nemocnicami v Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade za viac ako 80 miliónov eur s DPH. Ministerstvo zdravotníctva konštatovalo, že zmluvy boli podpísané v rozpore so zákonom a riaditeľov okrem trenčianskej nemocnice odvolalo. Za zmluvy nesú zodpovednosť jednotlivé nemocnice. Iné nemocničné či sociálne zariadenia na Slovensku dokázali zaobstarať stravné jednotky za podstatne nižšiu cenu.