Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa dnes rozlúčili so zosnulým biskupom Dominikom Tóthom

Dominik Tóth. Foto: TASR/Ivan Majerský

Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup, ktorý zomrel v sobotu 16. mája vo veku 89 rokov.

Bratislava 22. mája (TASR) - Rodina, priatelia, stovky kňazov, rehoľníkov, rehoľníčok, veriaci z viacerých miest a obcí, ako i predstavitelia náboženského a verejného života sa dnes v Trnave a v Kostolnom Seku rozlúčili so zosnulým emeritným biskupom Dominikom Tóthom.

Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup, ktorý zomrel v sobotu 16. mája vo veku 89 rokov, v 65. roku kňazstva a 25. roku biskupskej služby, bol veľkým mariánskym ctiteľom. Pastoračne viedol a formoval mnohé generácie rodín a jednotlivcov na rôznych miestach.

Zádušnú omšu za zosnulého v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval bratislavský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Koncelebrovali apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, trnavský arcibiskup Ján Orosch, košický arcibiskup, metropolita Bernard Bober a trnavský emeritný arcibiskup Ján Sokol.

Arcibiskup Zvolenský pripomenul najdôležitejšie udalosti a vlastnosti biskupa Tótha. Spomenul napríklad i jeho poslednú púť do Lúrd začiatkom tohto mesiaca, ktorú organizoval Maltézsky rád s dobrovoľníkmi pre starých a chorých. Biskup Dominik sa tam v homíliách prihováral veriacim počas národných sv. omší a vysluhoval sviatosť pomazania chorých.

V mene pápeža Františka sa počas zádušnej omše prihovoril apoštolský nuncius v SR Mario Giordana, za Trnavskú arcidiecézu prehovoril arcibiskup Ján Orosch a za Ordinariát Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR Bartolomej Juhás. Prehovorili aj zástupcovia kňazov, rehoľníkov, veriacich a farníkov z Dunajskej Lužnej.

Biskupa Dominika popoludní pochovali v Kostolnom Seku (časť mesta Šurany), odkiaľ zosnulý pochádzal. Hlavným celebrantom pohrebnej sv. omše bol nitriansky biskup Viliam Judák.

Informácie poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.