Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Sládkovičove budú revitalizovať park ako súčasť chráneného územia

Park, ilustračné foto.. Foto: TASR/AP

Chránený areál – Sládkovičovský park je zapísaný v zozname chránených oblastí, platí tu štvrtý stupeň ochrany.

Sládkovičovo 26. júla (TASR) – Mesto Sládkovičovo bude revitalizovať chránené územie – Sládkovičovský park. Projektová dokumentácia, ktorú zadalo vypracovať, má v maximálne možnej miere zachovávať jednotlivé historické prvky parku pri rešpektovaní požiadaviek ochranárov aj pamiatkarov.

Dokumentácia k revitalizácii parku bude dokončená do konca augusta, informoval primátor Sládkovičova Anton Szabó. Poznamenal, že už desať rokov sa snažia park upraviť, ale až v tomto období im Krajský pamiatkový úrad v Trnave a Štátna ochrana prírody SR, Chránená krajinná oblasť Dunajské Luhy vyhoveli. „V súčasnosti prebieha dendrologický prieskum drevín parku, ale existuje už aj návrh na rekonštrukciu jestvujúcich a dobudovanie nových chodníkov. Po odsúhlasení projektovej dokumentácie ešte v tomto roku začneme revitalizáciu mestského parku v Sládkovičove,“ dodal.

Chránený areál – Sládkovičovský park je zapísaný v zozname chránených oblastí, platí tu štvrtý stupeň ochrany. Plánovaný rozsah prác sa týka nielen úpravy chodníkov a dendrologického prieskumu či navrhnutia postupu ošetrenia jestvujúcich drevín alebo výsadby nových, ale tiež úpravy pódia, jazierka, vybudovania závlahového systému, nového verejného osvetlenia a kamerového systému, výsadby kríkov k oploteniu, osadenia lavičiek, úpravy okolia drevín a trávnatých plôch.