Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

V Piešťanoch volil prvýkrát slovenského prezidenta Francúz Alain

Na snímke hlasovací lístok s prezidentskými kandidámi a knižky s pokynmi pre voľby prezidenta SR. Foto: TASR Milan Drozd

Francúza na Slovensko pred vyše dvoma rokmi zaviali obchodné aktivity, pred časom si požiadal o slovenské občianstvo.

Piešťany 16. marca (TASR) – Vo volebnej miestnosti na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch odovzdal svoj hlas v sobotných prezidentských voľbách aj Alain Janovjak. Francúza na Slovensko pred vyše dvoma rokmi zaviali obchodné aktivity, pred časom si požiadal o slovenské občianstvo. Prezidenta na Slovensku tak volil prvýkrát.

Možnosť voliť hlavu štátu v občianskom plebiscite je podľa neho dar a najvyššia etapa integrácie krajiny. Lebo, ako uviedol, je ešte veľa štátov, kde to nie je umožnené. "Ja to vnímam ako povinnosť každého občana. Vo výbere mi pomohli moji piešťanskí známi. Stretával som sa s nimi a rozprávali sme sa o kandidátoch, hovorili mi svoje argumenty. Bolo to pre mňa dôležitejšie a užitočnejšie ako hľadanie informácií na internete," povedal Janovjak pre TASR. Porozumieť súvislostiam mu nerobilo žiadne problémy, po slovensky hovorí veľmi dobre, nakoľko pochádza z rodiny slovenského emigranta. "Môj otec je Bratislavčan, v roku 1968 po invázii zamieril do Švajčiarska a tam sa zoznámil s mamou, ktorá je Francúzka. Odvtedy žijú vo Francúzsku," dodal. Do krajiny otca Alaina zaviedol obchod so striebornými šperkmi.

Vo Francúzsku je voľba prezidenta podľa jeho slov pre občanov veľmi dôležitým rozhodovaním, nakoľko prezident má významné kompetencie. Posilnenie kompetencií slovenského prezidenta by podľa tohto Francúza, žijúceho na Slovensku, ešte zvýšil záujem slovenských voličov.