Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V obci Ňárad bude vďaka dotácii bezplatná wifi na desiatich miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR Marko Erd

V prvej fáze Európska únia (EÚ) rozdelí sumu 42 miliónov eur medzi celkovo 2800 úspešných obcí na zriaďovanie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života.

Ňárad 6. marca (TASR) – Obec Ňárad v Dunajskostredskom okrese má podpísanú zmluvu v rámci programu WiFi4EU (zriaďovanie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá), do ktorého sa zapojila spolu s ďalšími obcami. Obec ostane poukaz v hodnote 15.000 eur, vďaka ktorému bude môcť zaistiť technické vybavenie verejného internetu.

Ako uviedla samospráva, nemá však ešte vybraného dodávateľa a na druhé kolo výzvy obec zatiaľ nebude reagovať, keďže v súčasnosti jej táto možnosť stačí. Po úspešnom verejnom obstarávaní plánuje spustiť bezplatný internet pre verejnosť koncom tohto roka, pričom sieť chce vybudovať na desiatich miestach v obci. Ročná prevádzka tejto siete ju bude stáť 1200 eur.

Ňárad sa tak zaradí medzi ďalších 13 obcí v Dunajskostredskom okrese (Padáň, Dolný Štál, Horné Mýto, Hubice, Jurová, Lehnice, Lúč na Ostrove, Mad, Malé Dvorníky, Okoč, Orechová Potôň, Sap, Veľká Paka) a medzi ďalších päť obcí v okrese Galanta (Mostová, Čierny Brod, Kajal, Malá Mača, Veľké Úľany), ktoré získali na základe žiadosti možnosť zapojiť sa do schémy WiFi4EU.

V prvej fáze Európska únia (EÚ) rozdelí sumu 42 miliónov eur medzi celkovo 2800 úspešných obcí na zriaďovanie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života. Z celkového počtu 13.198 prihlášok bolo 252 zo Slovenska a zvíťazilo spolu 93 obcí a miest. Iniciatíva bude pokračovať v najbližších dvoch rokoch ďalšími tromi fázami, pričom exekutíva EÚ približne raz za šesť mesiacov spustí ďalšie výzvy. Momentálne je spustené druhé kolo výzvy, v ktorom zatiaľ dostali 85 žiadostí v celkovej výške približne 977.000 eur.