Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

V habánskom dvore v Sobotišti objavili historické mince

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súbor mincí je svedectvom o vzniku a vývoji stavby radnice dokladajúcej život uzatvorenej spoločenskej skupiny žijúcej v bratskom dvore.

Sobotište 30. novembra (TASR) - Počas prebiehajúcich zemných prác na statickom zabezpečení objektu mlyna v habánskom dvore v Sobotišti našla jeho majiteľka na rôznych miestach v interiéri a v hline vyvezenej z interiéru sedem mincí. Informoval o tom krajský pamiatkový úrad (KPÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke.

Nájdené boli denár Mateja II. z roku 1616, denáre Ferdinanda II. z rokov 1626, 1627 a 1630, denár Leopolda I. z roku 1682, desaťhalier Františka Jozefa I. z roku 1909 a československý 20-halier z roku 1921. Denáre boli vyrazené v kremnickej mincovni. "Archeológovia KPÚ Trnava počas obhliadky našli detektorom kovov ďalšiu mincu, bližšie neurčené falzum denára zo 17. storočia. K ďalším dôležitým nálezom z interiéru radnice zaraďujeme neskorostredovekú keramiku," uvádza KPÚ.

Súbor mincí je svedectvom o vzniku a vývoji stavby radnice dokladajúcej život uzatvorenej spoločenskej skupiny žijúcej v bratskom dvore. Mince sú zatiaľ jedinými známymi presne datovanými archeologickými nálezmi z územia pamiatkovej zóny Sobotište.

Habánsky dvor v Sobotišti vznikol v polovici 16. storočia juhozápadne od vtedajšieho intravilánu obce pri existujúcom mlyne. K významným budovám sa popri mlyne, krčme, kaplnke a zvonici s hodinami zaraďuje radnica. Dvojpodlažný objekt sa nachádza v centre dvora na severnej strane námestíčka a využíval sa ako spoločensko-správne centrum miestnej komunity. Je obdĺžnikového pôdorysu s charakteristickou vysokou sedlovou strechou ukončenou murovanými štítmi. V roku 2011 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.