Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Piešťany prijali vlani rekordný počet návštevníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Palkovič

V minulom roku bolo v Piešťanoch evidovaných 112.857 návštevníkov, ktorí spolu strávili 663.806 nocí.

Piešťany 3. augusta (TASR) - Počet návštevníkov Piešťan dosiahol v roku 2017 desaťročné maximum. Množstvo ľudí prichádzajúcich do kúpeľného mesta má rastúci trend a rovnako aj počet prenocovaní. Počiatok tohto obdobia bol poznačený celosvetovou hospodárskou krízou, od roku 2012 je však z dát Štatistického úradu Slovenskej republiky jasný každoročný nárast. Informovala o tom Tatiana Nevolná z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany.

V minulom roku bolo v Piešťanoch evidovaných 112.857 návštevníkov, ktorí spolu strávili 663.806 nocí. Oproti roku 2012, keď bol ich počet najnižší za posledných desať rokov, sa zvýšil približne o 30 %. Podobný trend bol zaznamenaný aj v počte prenocovaní. Oproti desaťročnému minimu z roku 2011 sa zvýšil o 19 %.  

Podľa vyjadrenia predsedu predstavenstva OOCR Petra Tremboša sú tieto čísla potešiteľné. Zároveň si však podľa neho treba uvedomiť, že počet návštevníkov Piešťan nemožno zvyšovať donekonečna. "Vzhľadom na existujúce kapacity zariadení cestovného ruchu, reálny nedostatok pracovných síl potrebných na ich prevádzku a ďalšie limitujúce faktory, sa postupne blížime k hornej hranici. Je teraz potrebné zamerať sa viac ako na zvyšovanie počtu hostí, na kvalitu poskytovaných služieb," uviedol.  

Rastúci trend rozvoja cestovného ruchu možno podľa Tremboša sledovať od roku 2012, kedy vznikla oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany. Jej úlohou je združovať podnikateľské a samosprávne subjekty na území regiónu a napomáhať rozvoju cestovného ruchu. V posledných rokoch sa organizácii aj vďaka zmene systému podpory aktivít rozvíjajúcich cestovný ruch zo strany mesta Piešťany, podarilo navýšiť dotácie od štátu z približne 45.000 na viac ako 150.000 eur. Tieto prostriedky smerujú nielen do propagácie Piešťan, ale aj podporu rôznych športových, kultúrnych a spoločenských akcií organizovaných tak pre návštevníkov mesta, ako aj jeho obyvateľov.