Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Trnavské divadlo kladie otázku - Palárik alebo Beskydov

V roku 1822 sa narodil v Rakovej katolícky kňaz, dramatik a novinár JÁN PALÁRIK, autor hier Inkognito, Drotár či Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Zomrel 7.12.1870. Foto: wikimedia.org

Inscenácia Palárik alebo Beskydov nie je žiadnou veľko-výpravnou životopisnou mozaikou, ale veľmi intímnym nahliadnutím do sveta Palárika, ktorý musel neustále čeliť odporcom a kritike.

Trnava 14. októbra (TASR) – Trnavské Divadlo Jána Palárika uvedie dnes večer premiéru inscenácie, venovanej životu a dielu dramatika a národného dejateľa, po ktorom je pomenované. Autorom hry s názvom Palárik alebo Beskydov je Martin Timko, v hlavnej úlohe sa predstaví Martin Kochan.

"Väčšina Slovákov pozná Jána Palárika ako autora troch veselohier, no hĺbka tejto osobnosti pramení z jeho kňazského povolania a lásky k národu. Snažil sa svoj ľud priviesť nielen k spáse duše, ale aj k uvedomeniu národnej identity v revolučnej Európe, šíril medzi prostým ľudom vzdelanie, vieru a kultúru," uviedol režisér Viktor Kollár.

Inscenácia Palárik alebo Beskydov nie je podľa neho žiadnou veľko-výpravnou životopisnou mozaikou, ale veľmi intímnym nahliadnutím do sveta Palárika, ktorý musel neustále čeliť odporcom a kritike. Text inscenácie je vyskladaný z autentických dokumentov, ktoré uverejňoval Palárik aj pod pseudonymom Beskydov v časopisoch Cyrill a Method, Katolícke noviny pre dom a cirkev, Lipa či Concordia. Mnohé z Palárikových myšlienok a názorov majú priam vizionársky charakter. Princípy spolupráce katolíkov s evanjelikmi, ktoré hlásal, boli schválené o sto rokov neskôr II. Vatikánskym koncilom, aj Palárikova myšlienka vyhlásiť Cyrila a Metoda za patrónov Európy sa naplnila až pápežom Jánom Pavlom II. Palárikove články a state o ekumenizme, panslávizme, spisovnej reči alebo literatúre nám odhaľujú široké spektrum záujmov a významu Palárika v našej kultúre.

Kollár vytvoril komornú štúdiovú atmosféru s využitím pestrých divadelných prostriedkov. Palárik sa stáva hostiteľom, ktorý víta vo svojom divadle všetkých divákov, aby im rozpovedal svoj príbeh. V inscenácii ďalej účinkujú Martin Križan a Monika Stankovičová, ktorí sa popasovali nielen s viacerými postavami, ale aj s rôznymi jazykmi, keď zaznie okrem slovenčiny aj maďarčina, poľština a srbčina.

Neodmysliteľnou súčasťou osoby Jána Palárika je jeho hudobné vzdelanie a túto hudobnú múzu v inscenácii stelesňuje huslista Daniel Herich, ktorý je zároveň aj autorom hudby. Autorom scény je Ján Husár, kostýmy navrhla Katarína Žgančíková, hudobnú spoluprácu mal Juraj Jakabčin a dramaturgiu Lucia Mihálová.