Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská radnica ocenila osobnosti mesta

Na snímke Divadlo Jána Palárika s obnovenou fasádou na Trojičnom námestí v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Novým držiteľom ocenenia Čestný občan Trnavy je Branislav Matoušek za jeho rozsiahlu vedeckú prácu v oblasti ornitológie.

Trnava 3. marca (TASR) – Hudobný spolok a päť osobností z oblasti kultúry, vedy i športu si v nedeľu prevzali v sále Marianum ocenenia mesta Trnava za rok 2018. Návrhy nominácií schválili poslanci mestského zastupiteľstva 12. februára na svojom prvom riadnom zasadnutí.

Novým držiteľom ocenenia Čestný občan Trnavy je Branislav Matoušek za jeho rozsiahlu vedeckú prácu v oblasti ornitológie. Za neúnavnú činnosť v rozvoji kultúry a spoločenského života v Trnave sa čestným občanom mesta stal aj lekár Bohumil Chmelík.

Ako informovala radnica, Čestným občanom mesta Trnavy in memoriam sa stal predposledný minister kultúry Slovenskej socialistickej republiky, básnik a publicista Miroslav Válek. Ocenenie získal za jeho celoživotnú literárnu tvorbu a vzťah k rodnému mestu.

Cena mesta Trnavy bola udelená Erikovi Hrnčiarikovi za jeho prínos k poznaniu a obohateniu dejín mesta Trnava archeologickými výskumami. Rovnakú cenu získal aj Rímskokatolícky cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša za prezentáciu diel Mikuláša Schneidera Trnavského. Športovec a dlhoročný wrestlingový tréner Ján Ďalák zasa získal Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnava.