Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

TRNAVA: Výstava Ľ. Štúr a jeho doba bude v múzeu do konca novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na výstave sú umiestnené ukážky knižnej tvorby štúrovcov, ale i ďalších dobových tlačí z polovice 19. storočia.


Trnava 25. októbra (TASR) – Až do konca novembra si možno pozrieť v Trnave výstavu Ľudovít Štúr a jeho doba. Západoslovenské múzeum ju v priestoroch Oláhovho seminára pripravilo pri príležitosti 200. výročia narodenia národovca, kodifikátora spisovnej slovenčiny, politika, spisovateľa Ľudovíta Štúra.

Na výstave sú umiestnené ukážky knižnej tvorby štúrovcov, ale i ďalších dobových tlačí z polovice 19. storočia. Všetky pochádzajú z historických zbierok trnavského múzea.

"Prezentujeme tri diela Ľudovíta Štúra - Slovanstvo a svet budúcnosti, Spevy a piesne a O národných piesňach a povestiach plemien slovanských, to je prvé vydanie z roku 1853," povedal kurátor výstavy Milan Ševčík pre TASR. Návštevníci si môžu pozrieť vytlačené diela Jána Hollého, Jozefa Miloslava Hurbana, tiež knihy, ktoré pojednávajú o revolúcii v rokoch 1848-1849 a vyšli v zahraničí v nemčine či maďarčine.

"Zaradené sú aj slovníky či atlasy, ktoré mohli v Štúrovej dobe používať žiaci na školách,“ dodal Ševčík. Na dokreslenie obdobia vystavili aj viaceré historické predmety ako biedermayerovské hodiny, svietnik, cviker či karty. Múzeum k výstave pripravilo pre školy sprievodné podujatia v podobe kvízu o živote tohto slovenského národného buditeľa, filozofa, historika, jazykovedca, básnika, publicistu a redaktora.