Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Noc kostolov bude v Malom Ríme iba na jednom mieste

Trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák udeľuje požehnanie krátko po svojom vysvätení pred Katedrálou sv. Jána Krstieteľa v Trnave 6. júna 2009. Foto: TASR/Martin Palkovič

Podujatie sa v tomto roku v rovnakom čase uskutoční aj v Rakúsku, Nemecku, Estónsku a Holandsku.

Trnava 28. mája (TASR) – Trnava sa po roku znovu pripojí k medzinárodnej aktivite Noc kostolov. Farnosť Božieho milosrdenstva na Prednádraží bude však v Malom Ríme jediným miestom, ktoré pre tento účel otvorí v piatok 29. mája podvečer svoje brány. V okolí mesta to budú kostoly v Majcichove, Košolnej, Dechticiach, Piešťanoch a zrúcanina kostola a kláštora Katarínka nad Dobrou Vodou. Na celom Slovensku ich bude spolu 48.

Noc kostolov sa uskutoční piaty raz, má motto - Nijaká tma nie je dosť tmavá; NOC ti svieti ako deň, tma ti je sťa svetlo. Myšlienku otvárania chrámov a ich inak neprístupných zákutí spolu s pútavým programom preniesol na Slovensko v roku 2011 vtedajší trnavský arcibiskup Róbert Bezák. V prvý rok sa zapojilo 82 kostolov na území Trnavskej arcidiecézy a ďalších 14 v iných diecézach. Podujatie malo v Trnave nečakane veľkú odozvu, zaznamenali účasť najmenej 23.000 návštevníkov. V roku 2012 za pripojilo k myšlienke už 186 kostolov po celom Slovensku. Boli medzi nimi boli aj chrámy a modlitebne ďalších cirkví - Pravoslávnej, Evanjelickej a.v., Reformovanej kresťanskej, Cirkvi adventistov siedmeho dňa, Bratskej jednoty baptistov a Cirkvi bratskej. Po Bezákovom odchode klesol v roku 2013 celkový počet zapojených kostolov na 55, vlani to bolo 42, pričom v Trnave sa neotvoril ani jeden kostol.

Podujatie sa v tomto roku v rovnakom čase uskutoční aj v Rakúsku, Nemecku, Estónsku a Holandsku. V Česku majú v zozname 1467 kostolov, záštitu nad podujatím má kardinál Dominik Duka a viacerí biskupi. Na Slovensku sa Noc kostolov koná od roku 2013 na dobrovoľníckej báze. Podujatiu 2015 poslal pozdrav nitriansky arcibiskup Viliam Judák. V Nitre sa otvorí najviac, pätnásť kostolov, ďalšie v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Bratislave, Gelnici, Čadci, Ilave, Považskej Bystrici a Senici.