Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Hlinený dukát budú môcť Trnavčania dať žobrajúcim namiesto peňazí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Za hlinený dukát dostanú ľudia v núdzi v charitnom centre potravinový balíček a aj ďalšie služby.

Trnava 18. decembra (TASR) – Trnavská arcidiecézna charita (TArCh) prichádza s projektom Hlinený dukát. Má byť pomocou a motiváciou pre ľudí na okraji spoločnosti, alternatívou pre žobrajúcich, ktorí často získané peniaze vymieňajú za alkohol alebo drogy. Zároveň je príležitosťou pre Trnavčanov, ochotných ľudí v núdzi podporiť, no majú problém práve s tým, že ich almužna nie je použitá práve najsprávnejším spôsobom. Za hlinený dukát dostanú ľudia v núdzi v charitnom centre potravinový balíček a aj ďalšie služby.

Hlinený dukát sa bude dať kúpiť za jedno euro na viacerých miestach v Trnave – v kostoloch, v informačnom stredisku v mestskej veži, u informátora na trnavskej radnici, v charite na Hlavnej ulici a potom ním podľa vlastného uváženia niekoho obdarovať. TArCh ich dala v prvom kole vyrobiť 500 kusov, na jednej strane so znakom charity, na druhej je sv. Mikuláš, ktorý sa podľa povesti podelil so žobrákom o svoj plášť. Hlinené platidlo navrhol a vyrobil Ľudovít Horník z Cífera, ale ďalšiu várku už chcú robiť v charitných dielňach.

"Veríme, že naša myšlienka nájde odozvu na obidvoch stranách, ale vyžiada si to veľa osvety," priznal riaditeľ TArCh Miroslav Dzurech. Preto TArCh spúšťa informačnú kampaň práve v trnavských kostoloch, v lokálnej televízii i médiách. S ľuďmi v núdzi zase začínajú hovoriť sociálni pracovníci a snažia sa im výhodu tohto projektu vysvetliť a zároveň ponúkajú k dukátu aj možnosť využiť sociálne poradenstvo. "Chceme dať ľuďom, ktorí chcú pomáhať, možnosť pomôcť s rozumom a zároveň upozorniť na to, že podporiť žobranie skutočne nie je správna cesta. Známe sú prípady, keď sa žobrajúci stali obeťami pasákov a organizovaných skupín. Človek by si teda v prvom rade mal položiť otázku, kde všade môžu jeho peniaze skončiť a na čo všetko poslúžia," uviedol Dzurech.

TArCh sa v projekte inšpirovala košickou arcidiecézou, ktorá s ním začala zhruba pred mesiacom. "Na akékoľvek hodnotenie je priskoro. Aj na úvahy, ako dlho bude v Trnave a či ho rozšírime aj do iných miest," dodal Dzurech.

Peniaze, ktorými občania podporia projekt Hlinený dukát, použije trnavská charita na skvalitňovanie sociálnych služieb. V budúcom roku plánuje otvoriť obchod s potravinami pre ľudí v kríze. Hlinený dukát budú môcť uplatniť aj v ňom.