Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Detské sanatórium v Trnave dostalo dar od golfistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Deti, ktoré navštevujú sanatórium, vyžadujú intenzívnu a dlhodobú rehabilitáciu.

Trnava 19. mája (TASR) - Denné detské sanatórium pri Fakultnej nemocnici (FN) Trnava, ktoré sa špecializuje na terapiu malých pacientov s pohybovými a dýchacími problémami, získalo od organizátorov a účastníkov charitatívneho golfového turnaja Hospitality Golf Cup 2015 finančný dar 5300 eur. Vlani sanatórium získalo rovnakou cestou sumu 5000 eur a spolu s tohtoročným darom peniaze použije na vybudovanie špeciálnej terapeutickej cvičebnej jednotky v exteriéri sanatória v celkovej hodnote 33.000 eur.

Deti, ktoré navštevujú sanatórium, vyžadujú intenzívnu a dlhodobú rehabilitáciu. Je nevyhnutná z dôvodu ich základného ochorenia, ktorým je napríklad detská mozgová obrna, dýchacie problémy a iné. Terapia im pomáha pri integrácii do spoločnosti a pri postupnom zvládaní činností, ktoré sú pre zdravých ľudí samozrejmé. „Deti v sanatóriu majú mať možnosť zvládať svoje vážne zdravotné problémy v adekvátnom prostredí. Letné mesiace priam vyzývajú na vonkajšie aktivity a denná terapia bude pre ne ďalším rozmerom zážitkov,“ zhodnotil využitie finančných darov organizátor Hospitality Golf Cupu a zástupca Hospitality Triathlon Teamu a doterajší riaditeľ nemocnice Martin Tabaček.

Nemocnica pripravuje tiež rozsiahlu rekonštrukciu sanatória, financovanú zo zdrojov, ktoré vyčlenila vláda Slovenskej republiky na výjazdovom rokovaní v Špačinciach pri Trnave. Za 79.000 eur budú vymenené okná, budova dostane nové nátery stien a bude opravená strecha. "Je pre nás nesmierne dôležité, aby sanatórium adekvátne pokrývalo požiadavky detí v Trnave a okolí, ktoré sa pasujú s pohybovými a dýchacími problémami. Robíme preto kroky, ktoré pomôžu personálu robiť svoju prácu ešte na vyššej úrovni," povedal poverený riaditeľ nemocnice Martin Neštický.

Vedenie nemocnice sa v tomto období snaží zabezpečiť ďalšie finančné zdroje na doplnenie potrebnej sumy na špeciálnu cvičebnú jednotku. Rozhodlo sa so žiadosťou o participáciu na rozvoji sanatória osloviť aj mesto Trnava, nakoľko poskytované služby sú najmä pre deti z Trnavy a okolia. V lete plánuje Hospitality Triathlon Team spolu s nemocnicou zorganizovať aj (ne)tradičnú brigádu, na ktorej známe osobnosti, ľudia ochotní pomáhať a zamestnanci nemocnice a sanatória zveľadia pozemok zariadenia tak, aby čo najlepšie vyhovoval malým klientom. Informoval hovorca nemocnice Matúš Stračiak.